REPORTAGE 2021-04-29 KL. 08:25

Lejonfantasten har katt på schemat

Av Hege

Lejonfantasten har katt på schemat

DJURBITNA. Cissi Dahlquist (till vänster) har ”alltid” jobbat som djurskötare, och nu lär hon gymnasieeleven Sofie Joëlsson vad yrket kan innebära.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Den nystartade utbildningen inom djur och jordbruk på Vallentuna gymnasium pågår för fullt. Vallentuna Nya följde med en av eleverna under praktiken på Solgläntans kattcenter.

Praktikanten Sofie Joëlsson tar emot på katthemmet och berättar genast om reglerna. Varje dörr ska stängas efter den som är sist, så att katterna inte kan smita. Hon leder vägen till den del av Solgläntan Vallentuna kattcenter där hemlösa katter bor.
– Det är fyra saker som är viktiga. Säkerhet, som att stänga dörrarna, ergonomi, att lyfta med böjda ben och inte med böjd rygg, djuröga och hygien, säger Sofie Joëlsson.

Djuröga, det betyder att ha koll på små detaljer. Som i förra veckan, när Sofies favoritkatt Mossa inte riktigt var sig själv.
– I morse när jag kom var hon som vanligt, jag blev jätteglad.
Sofies handledare, djurvårdaren Cissi Dahlquist, berättar att många har fördomar runt djurvårdaryrket.

– Jag kan få höra sådant som att vi bara städar åt katterna, och att vem som helst kan göra det. Men man ska kunna läsa av djuren. Det gäller att se små förändringar som kan ske innan de blir sjuka. När man tar bort bajs, till exempel, tittar man på bajset för att se hur djuret mår, säger Cissi.

Sofie håller med:
– Det är svårare än man tror. Men jag har lärt mig jättemycket här.

Vill hjälpa vilda djur
Naturbrukseleverna har tre dagars teoretisk undervisning per vecka och två dagars praktik. Just nu är det fyra elever som går utbildningen, förutom Sofie är två elever på hunddagis och en elev på en handelsträdgård. I tvåan väljer eleverna om de ska ha inriktning djur eller jordbruk. För Sofies del är valet glasklart – allt för att nå drömmen.
– Jag vill jobba med lejon i Afrika och hjälpa djuren. Det ska vara vilda djur, och de ska förbli vilda, men det kan handla om ungar som blir bortstötta av sin mamma och behöver hjälp.
Orsaken till att det blev just lejon är dels att Sofie är född i lejonets stjärntecken, dels att favoritfilmen är Lejonkungen. Givetvis heter den egna katten Simba.
– Det är bra om namnet har ett s och ett i, då uppfattar katten det lättare.

Vill hitta rätt ägare
Katterna på Solgläntan kan ha varit hemlösa, men det finns också ägare som av ena eller andra anledningen inte kan ha kvar katten som lämnar in till katthemmet.
– Det behöver inte bara vara misär, de som lämnar in själva tar ansvar för djuren. Det kan handla om att de bott på landet och flyttat till stan, men att katten inte trivs som innekatt, säger Cissi.

Alla katter kastreras, chipmärks och får vaccin på Solgläntan. Sedan börjar processen med att hitta ny ägare.
– Det är inte första bästa, vi vill att katten ska få ägare som passar, säger Cissi.

Sofie var med i operationssalen när Mossa kastrerades.
– Jag kände att jag ville det, för Mossa är speciell. Jag trodde att jag skulle svimma, men jag klarade det. Jag är lite orolig för när hon ska få ett nytt hem, men alla är som en familj här så jag har någon att prata med om jag blir ledsen.

Färre på pensionatet
En annan del av Solgläntan är ett kattpensionat för katter vars ägare åker bort. Men där har inte Sofie kunnat göra så mycket praktik. Folk reser mindre i coronatider.
– I vanliga fall skulle vi vara fullbokade inför sommaren nu, med väntelista. Men nu har det kommit in några få bokningar i alla fall, säger Cissi.

Sofie vill avsluta med uppmaningar till alla kattägare.
– Kastrera, vaccinera och chipmärk.

Sedan är det dags att jobba vidare. Tandborstning, klippning av toviga katter och ögondroppar står på schemat

Naturbruksprogrammet
Naturbruksprogrammet ger kompetens att arbeta inom jordbruk eller med djur.
Två dagar i veckan är på praktikplats i år ett och två, och det tredje året görs till största delen på praktikplats.
Det går att välja till kurser för att bli högskolebehörig.