NÄRINGSLIV 2021-08-19 KL. 13:29

Affärsidén: Överraska någon med stil

Av Hege

Affärsidén: Överraska någon med stil

PREPPADE PRESENTER. Tobias och Sandra paketerar gåvor i ballonger för att skapa festligare stämning.
Foto: PRIVAT

"Inte visste jag att det fanns en hel ballongvärld"

En kul idé blev till ett företag när vallentunaparet gav bort ballonger på alla hjärtans dag. Arrangemangen blev så uppskattade att paret ville spinna vidare.

På alla hjärtans dag gjorde Sandra Berg och Tobias Öberg stora arrangemang med ballonger och gav bort till vänners barn.

– Det var bara tänkt som en rolig gest men det blev så uppskattat att vi började undersöka vilka fler roliga teman man kan kunde göra. Idén föddes då att vi kunde spinna vidare på det här, säger Sandra.

Sambon Tobias berättar att paret började beställa hem produkter för att testa.

– Vi insåg att det finns hur mycket som helst. Nu i somras blev pappren klara, vårt företag Elegansa var startat, säger han.

Blommor i ballong
Mycket inspiration kommer från London och USA. I Sverige är utbudet av liknande arrangemang begränsat.

– Inte visste jag att det fanns en hel ballongvärld. Det finns inte så många som skapar blommor i ballonger och liknande i Sverige, därför känns det extra kul att kunna erbjuda detta lokalt, säger Sandra.

Just att stoppa blommor i en ballong är företagets främsta idé, som fortfarande håller på att finslipas. Hittills har det gått att stoppa till exempel presenter eller choklad i en ballong.
Hur i all världen får ni in sakerna i ballongen?
– Vi blåser upp ballongen först och sedan har vi en speciell maskin som expanderar ballongen så att vi kan jobba i den.

Storsäljaren hittills kallas för en luftballong, och består av en korg med blomsterarrangemang som toppas av en ballong med en personlig hälsning på.

Jobbar kvällar och helger
Under semester och föräldraledighet har det funkat bra att jobba med företaget. Men både Sandra och Tobias har heltidsanställningar, hon som barnskötare och han som montör. Dessutom finns två små barn i familjen.

– Det blir några timmars jobb med företaget varje dag. Man får ta kvällar och helger och när barnen sover, varje stund som går. Vi försöker ständigt utöka vårt sortiment, just nu tillverkar vi dekorväggar och rekvisita som vi hyr ut till event. Vår ambition är att erbjuda unika ballonger och presenter och vi hoppas att kunden ska känna att det ligger mycket omtanke bakom varje produkt, säger Sandra.
Drömmen är att företaget ska växa.

– Det skulle vara jätteroligt att jobba med lite större event och att ha en fysisk butik, säger Tobias.