De fixade en lyckad aktivitet
Av Daniel Bergholm
Verica Ollén, Melissa Andersson och Natalie Poljarevius var tre ur gruppen på totalt sex som fick ta emot Unga Framtidspriset på mösspåtagningen.
Foto: Roffe Andersson
Även vinnarna av Unga Framtidspriset delades ut på mösspåtagningen och i år gick priset till sex elever på Vallentuna gymnasium. Vinnarna var Melissa Andersson, Verica Ollén och Natalie Poljarevius, Sara Solberg, Simon Karström och Matilda Koch.
Gruppen vann efter att de under julen anordnade en kväll med julaktiviteter på Klubb Cosmos, som är en ungdomsverksamhet för personer med en funktionsvariation.
– Vi blev jätteglada för priset, men främst var det kul att vi gjorde en aktivitet som blev lyckad, säger Verica Ollén, en av vinnarna.
Olika stationerUnder kvällen som ledde fram till vinsten erbjöds allt från pepparkaksbak, julpyssel och att sjunga julsånger.
– Det var olika stationer där man fick välja det som man tyckte var roligast. Resultatet blev väldigt lyckat, säger hon.
På julavslutningen fick de reda på att de hade vunnit Unga Framtidspriset och på mösspåtagningen fick de ta emot priset.
– Jag blev lite chockad. Tanken med idén var mest att det var en rolig grej, men när vi fick priset blev jag jätteglad eftersom vi ändå hade lagt ner så mycket tid, säger Verica Ollén.
Uppmärksamma vardagshjältar2019 grundade Gabriel Liljenström, som är en tidigare elev och lärare på Vallentuna gymnasium, priset. Han är även grundare av företaget AgendaMakers AB och har varit rådgivare till vice stadsminister Isabella Lövin (MP).
– Jag ville uppmärksamma vardagshjältar som inte får den kredd man förtjänar, säger han.
Gabriel Liljenström nämner att för att vinna priset, krävs det att man bockar av tre kriterier.
– Det ska vara något som gjorts, inte bara en bra idé.
– Man ska ha bidragit till att uppfylla något av de globala målen, vilket inte är så svårt, men ska ändå kunna motiveras.
– Sen ska det vara en ung person/personer med en anknytning till Vallentuna kommun.
I tre år har Unga Framtidspriset delats ut. Första året vann en kille som skapade insektshotell, andra året vann en grupp tjejer som skapat ljuslyktor av återvunnet skräp och i år vann aktiviteten på Klubb Cosmos.
– Det är kul att det varit så blandade bidrag. Jag gillade det senaste väldigt mycket, främst då det var en aktivitet som gjorde att folk kommer varandra närmare, säger han.
För att fortsätta utveckla priset hoppas han framöver att priset ska ta sig utanför Vallentuna gymnasiums väggar, då samtliga nomineringar hittills kommit därifrån.
– Förhoppningen är att fler börjar anmäla sina barn eller sina vänner som gjort fina insatser och att detta är början på en större rörelse där vi hyllar vardagshjältarna i kommunen, säger Gabriel Liljenström.
Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se