NÄRINGSLIV 2024-01-18 KL. 09:30

Krönika: Vad jag väljer att tro på

Av Jessica Jäger

Jag läste en konversation som innehöll så mycket nedtryckande, baktalande och lögner från en part att andra deltagare blev rädda och trodde att de var förrådda. Helt i onödan. När det bara är en röst som hörs finns det inget att ställa den emot och då blir det lätt att ta den för sanning. Detsamma händer om vi hör något ofta eller från många.

Krönika: Vad jag väljer att tro på
Jessica Jäger. Foto: Janine Laag

I hela mitt liv har jag fått höra ”Du är så ung, du hinner”, menat som tröst när jag återigen fått välja bort bland allt roligt som finns att uppleva. Sedan jag drog av korsbandet i somras har jag istället fått höra ”Det är inte lätt att bli gammal”, ”Man har inte lika bra läkkött längre” och ”Krämporna kommer med åldern”.

På ett halvår har jag gått ifrån att känna mig ung till att känna mig gammal – bara på grund av vilka ord andra har matat mig med.

Så kommer de där stunderna när jag får klarhet, när jag inser vad jag köpt in på. Jag är inte nämnvärt mycket äldre för att jag har dragit av ett korsband. Jag har bara andra förutsättningar än jag hade minuten innan det skedde.

Samma typ av klarhet kom till mig när jag läste den där konversationen. Med ilska i kroppen, efter att ha sett hur människor missleddes, infann sig en stark övertygelse: De goda rösterna behöver höras mer i världen.

Det var lika starkt som dagen då jag bytte min övertygelse om att ”Pengar är makt och människor med makt gör hemska saker, alltså är det dåligt att ha pengar.” mot ”Om pengar hamnar i händerna på rätt människor kommer de att göra mycket gott, alltså är det dags att jag och andra människor som vill göra gott tjänar pengar.”

Varje klarhet har inneburit att mitt syfte i livet och företagandet blivit starkare. Att tjäna pengar har i sig aldrig sporrat mig till affärer, men att jag i mitt uppdrag som coach kan få fler kunniga företagare att kliva in i rampljuset, så att människorna som behöver dem hittar och tar hjälp av dem – det är betydelsefullt, både för företagaren och slutkunden.

Och när jag fokuserar på allt jag kan göra för andra människor med hjälp av pengar, blir det också mer intressant att tjäna pengarna. På de grunderna blir det mer inspirerande att bygga ett lönsamt bolag. Jag gör det alltid för människorna, men vad som faktiskt blir gjort grundar sig alltid i vilka tankar jag väljer att tro på.

Jessica Jäger

jessica@jessicajager.se