För ett halvår sedan drog paret Lindberg igång affärsidén – nu har de etablerat sig på marknaden.
Den 18 september lanserade Vallentunaborna Jonas och Pa Lindberg hemsidan för sitt nystartade företag, Planterra Kitchen Gardens. Företagets huvudfokus ligger på hälsosam mat såsom groddar, skott och microgreens - med målsättningen att få fler människor att förstå enkelheten i att odla sin egen sallad hemma.
Idén att starta ett eget företag har funnits i paret Lindbergs tankar i över tio år. Men i mars 2023 tog de steget att starta upp sin verksamhet på hemmaplan i Vallentuna. Nio månader senare ångrar de inte beslutet.
– Vi insåg att det låg väldigt rätt i tiden. Det har varit en lång process tills vi till slut sa ”nu kör vi”, men hittills har det rullat på väldigt smidigt, säger Jonas Lindberg.
Odling hemma
Med ”rätt i tiden” menar de att intresset för att odla hemma ökat i takt med att människor blir mer medvetna om sin klimatpåverkan. Konceptet är att inspirera människor att odla mer hemma. Där erbjuder de produkter som rädisor, broccoli, gröna ärtor och sin egentillverkade salladsmix.
Samtidigt är de också medvetena om att tröskeln att börja kan vara hög och att det är enklare att handla i affären.
– Många jag pratat med vet knappt vad groddar, skott och microgreens är. Det vi vill förmedla är att det är ett näringsrikt alternativ till traditionella grönsaker och kan odlas inomhus året runt, säger Pa, och Jonas fyller i.
– Och det är inte svårt. Om man har två minuter över varje dag, kan man börja grodda. Det tar 3–4 dagar, och det enda du behöver är frön, vatten och lite tid. That’s it!
Familjens garage i Stora Mällösa i Vallentuna har nu omvandlats till ett kontor och ett specialdesignat lager för att förvara fröna på ett säkert sätt. Jonas, med lång erfarenhet av produktion och marknadsföring, och Pa, med ett starkt odlingsintresse, driver idag företaget på fritiden vid sidan av sina huvudjobb.
HEMMAPLAN. Företagets huvudfokus är på groddar, skott och microgreens. För att få till ett lager har de byggt om sitt garage i Lilla Mällösa i Vallentuna, där de förvarar produkterna med 40 procents luftfuktighet. Foto: Roffe Andersson
3–7 årsplan
Efter över ett halvt års arbete, med att bland annat få till de EU-ekologiska certifikaten, lanserade de sin hemsida den 18 september. Totalt har de cirka 30 produkter och har nyligen hittat sin första återförsäljare i Vallentuna Grossen. Nästa steg är att hitta fler återförsäljare och expandera sin onlineverksamhet.
– Det har krävts mycket tid för att komma dit vi är idag. Men vi vill växa långsamt, och vi räknar med att det tar mellan 3–7 år innan vi når en skaplig nivå. Men vi har ingen brådska och har massor av idéer, säger Jonas Lindberg.
För att kunna lansera produkterna har de samarbetat med frö-odlare och ett forsknings-universitet i Italien. Jonas och Pa har även noterat att det för närvarande bara finns en renodlad konkurrent på marknaden i Sverige.
Stora framtidsplaner
Framåt planerar de att utveckla företaget genom att hitta större lokaler i Vallentuna för att kunna utöka produktionen och lagringskapaciteten. De siktar också på att förbättra hårdvaran med egna varumärken.
– Vi kommer alltid att utgå ifrån Vallentuna, och att därifrån nå ut till grannkommunerna, helst återförsäljare. Utöver det vill vi utveckla en app, där konsumenterna kan få tidsmässiga steg-för-steg instruktioner för sin privata odling, säger Jonas.
– På lång sikt hoppas vi även kunna ge oss på marknaden för trädgårds- och blomfrön, men när det blir får vi se, säger Pa.
Groddar och Microgreens
Groddar är enkla att odla och kan vara en hälsosam och smakfull ingrediens i många rätter. För att odla groddar behöver du frön, vatten och en burk eller annan behållare. Blötlägg fröna i vatten i minst 6 timmar, men gärna över natten. Täck behållaren med ett tygstycke eller en nätsil och skölj fröna med vatten två gånger om dagen. Efter några dagar kommer groddarna att vara redo att skördas och användas på bland annat mackor eller i sallader.
Microgreens är små plantor, liknande groddar, som du kan odla hemma på fönsterbrädan; du behöver inte ens ha en trädgård eller balkong. Till skillnad från groddar skördas dessa i ett senare stadie när de har utvecklat ett par uppsättningar blad och är egentligen ett mellanting mellan groddar och babyleaves. Mikrobladen bör vid skörd vara cirka 5-10 cm långa. Generellt sker skörd efter 7-14 dagar. Efter skörd konsumeras microgreens helt råa som de är och bör inte kokas eller tillagas, då förlorar de mycket smak och näringsämnen.
Källa: Livsmedelsverket, Ica, Gardenstore.