NÄRINGSLIV 2020-02-07 KL. 09:28

"Det känns som att komma hem"

Av PeterFoto: Roffe Andersson

Nya bankchefen om att jobba i Vallentuna

Stina Andersen säger att det kändes som att komma hem när hon blev kontorschef på Handelsbanken i Vallentuna.

–Det påminner på något sätt om Lycksele där jag växte upp. Det är en helt annan stämning här än i Stockholm och i Täby där jag jobbat de senaste åren. Jag trivdes bra där också, men trots att det är samma tempo, lika professionellt och lika stora beslut och investeringar här så är det en varmare och vänligare jargong. Man lär känna fler och skapar mer personliga relationer – här hälsade kunderna mig välkommen när jag började.

Den fråga hon fått flest gånger sedan hon tog över i augusti är om banken ska vara kvar.
–Då talar jag om att vi kommer att satsa mer på Vallentuna! Vi ska modernisera kontoret, men inte mer än att folk känner igen sig. Vallentuna växer, många köper hus och det finns gott om små och medelstora företag. Det är en drömkommun för en bank.

Hon tycker att många kontaktar bankerna för sent i de stora frågorna.
–En del tror inte att bankerna vill att de ska komma till kontoren utan att de ska sköta allt digitalt. Visserligen vill vi att de ska känna att de klarar vardagslivet själva, men om det krånglar eller man behöver ett bollplank finns vi här. Man väntar ofta för länge med att prata med banken om framtiden. Drömmer du om hus eller fritidshus, undrar hur du får en vettig pension eller hur du hjälper barnen att komma in på bostadsmarknaden så ska du komma till din bank.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Stina stämmer inte in på den traditionella bilden av en bankchef
–De flesta tänker nog på en man över femtio, men det har ändrats en hel del. Det var inte självklart för mig att arbeta på bank även om jag har studerat ekonomi i Umeå och Uppsala. Det var för att jag i grunden har ett samhällsintresse för hur ekonomin påverkar oss, och jag funderade på att bli journalist eller lärare för jag skulle inte klara av ett jobb där jag inte fick träffa människor. Men det här är rätt, jag får chansen att hjälpa andra att uppnå sina drömmar.

Åkt runt hela Vallentuna
Hon hade aldrig tänkt bo, jobba och skaffa familj i Stockholm.
–Men jag träffade en norrman i Australien, och vi sökte båda jobb här. Jag började på Handelsbanken i Ulvsunda, sedan vidare till Norrort via Kungsträdgården. Ett kontor med större affärer, sådana du läser om i Dagens Industri. Det passade mitt liv just då att jobba mycket. Sedan blev jag vice kontorschef i Täby och kontorschef i Vaxholm. Det är en bra bakgrund, men här i Vallentuna får man mer direktkontakt med de boende och det lokala näringslivet. De är glada över att slippa åka till stan för alla bankärenden. Att det blev just Handelsbanken är för att jag gillar vår värdegrund om att alla är lika viktiga. Blir det bonus får alla lika mycket oavsett om man är VD eller om man står i kassan. Dessutom tas besluten på det lokala kontoret, allt är inte centralt.
De senaste månaderna har Stina åkt runt i hela Vallentuna.
–Det har blivit många företagsbesök, men jag också besökt olika områden för att bättre bekanta mig med kommunen. Här finns det mycket mer gårdar och lantbruk än jag väntat mig så nära Stockholm.

Något hon ser som en viktig uppgifter är att få ungdomar att lära sig ta ansvar för sin ekonomi.
–Jag skulle vilja samarbeta med skolorna och prata om enkel vardagsekonomi. Redan i ganska ung ålder bör man veta vad det betyder om man tar ett SMS-lån, och kanske prata om hur man ska kunna komma in på bostadsmarknaden. Det är mycket som blivit annorlunda bara de senaste åren.