NÄRINGSLIV 2020-02-14 KL. 12:47

En liten gummipryl från Vallentuna kan bli succé i Kina

Av Peter

En liten gummipryl från Vallentuna kan bli succé i Kina

Foto: Peter Palmquist

Peer vill att vi ska tugga oss vackra och smarta

Den ser inte mycket ut för världen – en svart gummibit som inte är mycket större än ett vanligt tuggummi. Men om uppfinnaren Peer Norbäck får rätt kan Jaw Peer bli en världssuccé.

–Det började för ett år sedan när jag tittade mig i spegeln och tänkte ”Herregud vad ansiktet börjar se gammalt ut!” Som alla tränade jag och höll igång kroppen, men fast det är det första alla ser tränar vi av någon anledning inte ansiktet.

Peer började letade på nätet för att se om det fanns några ansiktsövningar som gjorde att man såg piggare ut.
–Mest var det yoga och skönhetsbehandlingar, men jag hittade också filmer som visade vilka snabba resultat många fick när de tränade käkarna. Käklinjen blev skarpare och rynkor försvann i samma takt som man byggde upp muskler.
Men han hittade något som var ännu mer intressant.
–Flera forskningsrapporter visade att hjärnan påverkas när man tuggar, man blir snabbare i tanken helt enkelt. Det beror på att blodådrorna som förser hjärnan med blod och syre går via käkarna. Att många tuggar på pennskaft när de ska göra ett prov eller lösa svåra uppgifter är helt enkelt ett undermedvetet sätt att sparka igång hjärnan.

Myndigheter satsar på idén
Att tugga tuggummi kan tyckas vara en bra metod, men enligt Peer duger det inte.
–Nej, de är alldeles för mjuka! Det måste vara ett större tuggmotstånd både för att bygga upp muskler och för att få igång blodflödet. Det är precis som att man måste lyfta tunga vikter för att bygga armmuskler. Jag försökte hitta träningsredskap men det fanns inga, så jag bestämde mig för att skapa ett med precis rätt tuggmotstånd, som är giftfritt och som håller för att tuggas på länge.
I juni ansökte han om tekniskt patent för idén.
–Det kan låta alldeles för enkelt med en gummiplatta man tuggar på, men två statliga myndigheter och företag trodde tillräckligt på det för att bekosta framtagandet av en prototyp. Det är Näringsdepartementets verk Vinnova som stödjer forskning och innovation, och Almi som ska skapa tillväxt i näringslivet. Det gjorde också att jag vågade ta tjänstledigt från mitt jobb som gymnasielärare för att satsa på det här på heltid.

Den största utmaningen har varit att få fram rätt material.
–En bit ska hålla för minst 50 000 tuggningar med hundra kilos tryck, eller ungefär en månads användning. Den får inte ge ifrån sig några ämnen när man tuggar eller om man råkar svälja den. Vanliga tuggummin är inte alls lika rena, och många naturliga ämnen innehåller ämnen som inte är så bra. Ta kåda som människor tuggat på i tusentals år, det innehåller gifter som terpentiner för att skydda mot skadeinsekter.

Hoppas lyfta IQ
Det är inte bara Peer som tror att marknaden är väldigt stor.
–En doktorand från Taiwan på Karolinska institutet sa att om vi lyckas marknadföra Jaw Peer rätt kommer varenda förälder i Kina köpa den. De gör allt för att ge barnen de bästa förutsättningarna att lyckas i skolan. Kommer vi in på den marknaden är det många miljarder! Den vanliga tuggummibranschen omsätter 300 miljarder per år. Tänk om man kunde ta ens en promille av det!

Just nu håller en grupp universitetsstuderande på att testa Jaw Peer
–De ska se om det gör skillnad på tentor och olika IQ-tester, och det verkar så. Att göra ett riktigt dubbelblindtest kostar en miljon, så det är inte aktuellt ännu.
Trots att Jaw Peer ännu bara finns som prototyp jobbar Peer på att väcka intresse för produkten.
–Jag har lagt upp några filmer på Youtube där folk kanske tycker att jag verkar fullständigt galen, men det gäller ju att göra folk nyfikna. Och jag har slutat bry mig om vad andra tycker om mig för länge sedan. Om vi bara siktade på skönhetsmarknaden skulle det räcka med några vackra ansikten, men nu gäller det att tänka bortom det förväntade.

Startade Parisas karriär
Och är det något Peer har stor erfarenhet av så är det just att tänka utanför de givna ramarna.
–När jag var 19 år bildade jag teatergruppen Tellus Hjältar. Vi ville spela på annat än de vanliga scenerna och uppträdde i fabrikslokaler och vid Angarnssjöängen. Flera av skådespelarna blev stjärnor och jag fortsatte som regiassistent på Stadsteatern. Sedan blev jag lärare i matematik, filosofi och olika konstnärliga ämnen på Vallentuna gymnasium. Så 2002 drog jag igång Demoex, och vi blev det första partiet i världen med ett mandat där man röstade efter vad folk valde på internet. Parisa Liljestrand började sin politiska karriär i Demoex och satt i kommunfullmäktige i åtta år för partiet. Jag vill alltid prova nya saker, som en liten nyfiken pojke. Nu är det Jaw Peer och att starta ett företag som är det mest spännande, men i framtiden kan det bli något helt annat.