NÄRINGSLIV 2020-04-09 KL. 09:06

Mer fokus på inredning i coronatider

Av Hege

Mer fokus på inredning i coronatider

MILDA FÄRGER. Angelica tipsar om att jordnära färger gör oss lugnare.
Foto: JACKIE SKÖLDELÖV

Angelica tipsar om hur du kan få koll på din fixa-hemma-smak

Den som jobbar hemma ser sin inredning på ett annat sätt – och många vill göra om sina bostäder nu. Möt Vallentunainredaren som jobbar med Feng shui.

Inredaren och Vallentunabon Angelica Sköldelöv märker av ett ökat intresse för inredning nu när så många arbetar hemma.
– Många vill kunna påverka sin situation. Det går kanske inte när det gäller allt, men i hemmet kan man f¶rändra och bearbeta omvärlden ganska lätt. Vi vill känna oss trygga i våra hem och känna att vi har kontroll. Många som inte trivs hemma brukar fly till jobbet eller vänner, men nu tvingas vi vara hemma, säger Angelica.
Dels har hon fått fler uppdrag som inredare, dels är det massor av kunder i färgbutiken där hon arbetar. Angelica jobbar även som Feng shui-konsult när det gäller inredning, och just den filosofin tror hon extra starkt på i coronatider.
– Feng shui är en filosofi som man kan tillämpa även inom inredningen. Enligt Feng shui handlar allt om energier i miljön runt omkring oss. Man fokuserar på det enkla som får oss att må bra, till exempel naturmaterial som linne, bomull och ull. Ju mer sådant, desto mer tillfreds känner vi oss.

I hemmet väljer man inom Feng shui oftast jordnära färger, beige, brunt och grönt.
– Det finns forskning på att vi trivs i färger som förknippas med naturen och just nu behöver många av oss omge oss av mycket grönt, hälsa, säger Angelica.

Feng shui handlar också om att välja till exempel möbler med hjärtat.
– Då blir det mer hållbart, det är inte lika lätt att bara byta ut om man gör medvetna val förklarar Angelica.
Vad är det då för skillnad mellan en inredare och en Feng shui-konsult?
– En inredare går efter vad som är estetiskt vackert, vad som är modernt. Man vill ha ett hem att visa för andra, oftast, man vill ha det som i tidningar och på sociala medier.
En Feng shui-konsult tänker på energierna eftersom man påverkas av dem, och väljer till exempel bort att ställa en fåtölj med ryggen mot en dörr.
– Även om den gör sig snyggast där är det kanske aldrig någon som sitter i den för känslans skull, man upplever ett obehag av att ha ryggen mot en dörr, det känns otryggt, säger Angelica.

Ett annat tips inom Feng shui är att inte möblera mot väggarna.
– För att få ett energiflöde i rummet. Mellanrum är så viktigt i allt. Även om du bor litet, lämna en liten glipa mellan soffan och väggen, det räcker med några centimeter. Våga möblera från mitten av rummet och utåt.
Vilket är roligast, att jobba som inredningskonsult eller Feng shui-konsult?
– Det är mer tillfredsställande att jobba med Feng shui. Det påverkar folks välmående. Sedan är jag en sucker för fina ting, så om någon har en lyxvåning i stan och no limit när det gäller pengar är det kul att leva ut, säger Angelica.

Angelicas fem bästa tips:

? Udda ting tilltalar oss. Om man vill plocka ihop saker man gillar till ett stilleben, välj hellre tre än två ting. ”Udda väcker en nyfikenhet, vi blir lite alerta”, säger Angelica.

? Sträva efter att efterlikna naturen mer i material. ”Sammet är jättefint men det är ju plast. Det finns fina polyestergardiner som ser ut som linne, men det ger inte riktigt samma känsla, vi behöver råmaterialen.”

? Belysningen ska placeras som en EKG-kurva, hög, mellan och låg. ”Om man bara har belysning i bordshöjd blir det bara en rak linje och det är inte ett gott tecken.”

? Forskning visar att vi mår bra av att vistas i skogen. ”Kan man inte göra det – ta hem naturen till dig. Ta in några kvistar och låt dem blomma inne i en vas. Man behöver inte köpa dyra växter eller blommor utan man kan ta in mycket utifrån.”

? Omge dig inte med saker du inte gillar. ”Ställ in det i skåpet, ta fram vid ett senare tillfälle eller gör om. Man ska inte vara rädd för att förändra saker man inte tycker om bara för att de funnits där hela tiden.”