NÄRINGSLIV 2020-03-13 KL. 09:15

Suvis business: Nio egna hästar - och en ridskola

Av Hege

Suvis business: Nio egna hästar - och en ridskola

DRAR TILL SIG RIDFOLK. Det är kvaliteten på hästarna på ridskolan, inte läget som gör att den är populär.
Foto:ROFFE ANDERSSON

Hon hade aldrig fått ha en egen häst, Suvi Räsänen. Nu äger hon nio hästar och driver en liten ridskola i Vallentuna.

Går det verkligen att bedriva en ”lyxridskola” långt ute på landet, långt från stan? Svaret är ja, och beviset finns på landsbygden i Vallentuna. I elva års tid har Suvi Räsänen drivit ridskola och inackorderingsstall här.

– Läget är inte avgörande för mina bokningar. Jag har elever från stan och en del kommer hit på kurser från södra Sverige och från Norge, berättar Suvi.


igcaption>GÄSTER FRÅN VÄSTER. På bilden ovanför hjälper Suvi till genom att hålla hästen.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Hon tar emot i den kombinerade sadelkammaren och fikarummet, där två elever från Norge hämtar sadlar och förbereder hästarna för en lektion.

De har tagit tåget från Lofoten och hoppat av vid Arlanda.
– Läget nära Arlanda är bra, säger Suvi.


igcaption>Tove Seirstad. Foto: ROFFE ANDERSSON

Idén till en ridskola med välutbildade hästar och små ridgrupper kom sig av att Suvi aldrig fått ha egen häst.
– Jag kände att det finns behov av att rida fina hästar utan att köpa en egen. Man kommer oftast inte så långt på ridskola som om man har egen häst, säger Suvi.

Efter att ha jobbat i stall i Tyskland och hos kända ryttare som Pether Markne och Per Sandgaard, och efter en hippologutbildning, visste Suvi som 28-åring att hon helst ville driva eget.
– Jag trivs med att bestämma själv och gillar inte att få order. När jag var anställd ville jag förekomma att få order och det blev ganska stressande.

igcaption>Trine Edvardsen. Foto: ROFFE ANDERSSON

Att starta eget företag var inte någon särskild utmaning, tycker Suvi. Inte heller att bygga stall på den nyinköpta gården.
– Det som varit tuffast är hästar som inte fungerar, eller när man måste ta bort (avliva, red:s anm.) hästar. Saker som man inte kan förutsäga och grejer som inte fungerar. I perioder har det varit mycket sådant.

När man frågar Suvi om vad som är jobbigast med att vara sin egen kommer svaret fort:
– Jag tror att det är mycket jobbigare att vara anställd. En del säger att man jobbar jämt som egen, men jag tycker inte att det är så jobbigt. Det blir bara mindre ledig tid.

Ett tag fanns tankar på att utöka verksamheten.
–Utveckla vill man alltid, men jag vill inte utöka. Jag tror att man tappar i kvalitet, mycket går ut på att det är personligt och litet.