NÄRINGSLIV 2020-04-03 KL. 08:02

"Viktigt att hjälpen inte dröjer"

Av UffeGYNNAR LOKALA RESTAURANGER. Magnus Isberg är noga med att hjälpa till att stötta lokala företag, bland annat genom att gå på Vallentunas restauranger på luncherna.
Foto: UFFE LINDEBORG

Näringslivsstrategen Isberg om läget för lokala företag

–Företagen behöver hjälp att klara sin likviditet nu, inte i morgon. De har hyror och löner som ska betalas.

Magnus Isberg, Näringslivsstrateg på Vallentuna kommun, ser att det finns utmaningar med de pengar som regeringen har utlovat som stöd under coronakrisen.
– Jag är imponerad av kraften i budskapet från regeringen. Det är ingen politisk utmaning utan det handlar mer om hur olika myndigheters tjänstemän tolkar budskapen.
Magnus Isberg förtydligar att det är viktigt att exempelvis inte Skattemyndigheten tolkar på ett annat sätt än andra.

Problemet för företagarna, förutom likviditeten just nu, är att kostnaderna bara skjuts framåt.
– Dels handlar det om pengar som måste fram senare, det handlar ju mest om uppskov, dels är det en ganska hög ränta på pengarna.

I förra veckan gick kommunalrådet Parisa Liljestrand (M) ut med ett pressmeddelande om hur kommunen hjälper lokala företag.
– Vi gör allt vi kan för att stötta vårt lokala näringsliv. En rad åtgärder är genomförda och vi kommer fortsätta titta på fler så länge det behövs. Utöver det hoppas jag att många av oss som bor i Vallentuna, och som har möjlighet, försöker hjälpa till genom att äta och handla hos våra lokala aktörer.

De beslut som påverkar lokala företag under coronakrisen är:

1 Ändrade avgifter för kommunal markupplåtelse gällande uteserveringar skjuts fram. Uteserveringar kan från och med den 23 mars 2020 öppna direkt efter att polistillstånd har tilldelats.

2 Den 30 mars 2020 behandlar kommunfullmäktige frågan om att tillfälligt stoppa samtliga avgifter för årlig kontroll och tillsyn inom områdena miljötillsyn och livsmedelskontroll.

3 Samlad information och hänvisningar till myndigheter och andra relevanta aktörer för företagare finns på kommunens webbplats, vilken uppdateras löpande.

4 Kontinuerlig dialog med branschorganisationer och fastighetsägare i Vallentuna centrum för att hitta gemensamma sätt att stödja det lokala näringslivet.

5 Lansering av e- tjänst där företag kan anmäla sig till Vallentuna kommuns leverantörsbank för direktupphandlingar.

6 Kommunen ändrar tillfälligt sina utbetalningsrutiner för att underlätta för sina leverantörer under den pågående pandemin. Betalningar kommer att skickas så snart fakturorna har godkänts.