NYHETER 2022-03-10 KL. 14:10

Kriget i Ukraina fick Vallentunabo att agera

Av Daniel Bergholm

Vännerna ville göra skillnad, på riktigt. Giselher Klauk är nu en av flera som bidrar till att få ner material till ukrainska militären- och landets krigsflyktingar.

Kriget i Ukraina fick Vallentunabo att agera
Giselher Klauk hälper till med att få ner material till den polsk-ukrainska gränsen. Foto: Roffe Andersson

– Det här är en kris precis runt hörnet, då vill man hjälpa till, säger han.

Krisen i Ukraina har gjort att över 2 miljoner människor har tvingats till att fly sina hem, rapporterar UNHCR.

När Giselher Klauk, bosatt i Vallentuna, såg rapporteringen om den ryska invasionen i Ukraina bestämde han sig för att bidra. Han ringde till några internationella vänner som han tävlar med i ”AirSoft” och tillsammans har de samlat in allt möjligt från olika platser i Europa.

– Jag koordinerar sju-åtta fordon från Sverige som ska rulla fram och tillbaka till den polsk-ukrainska gränsen, säger han.

I Sverige har Giselher Klauk skickat ut förfrågningar bland lokala grupper i Vallentuna och Väsby, där han efterfrågar bland annat ficklampor, powerbanks, liggunderlag och knäskydd.

– Vi försöker fixa fram allt möjligt som kan vara till hjälp för Ukraina och alla dess flyktingar. Bland annat har vi den ukrainska översättningen för instruktionsboken till svenska pansarskott, säger han.

Två Vallentunabor åker
Han organiserar insamling av material men kommer inte åka ner själv. Därför har han även efterfrågat förare och fordon som kan åka till den polsk-ukrainska gränsen.
– Efter det har folk hört av sig, bland annat två från Vallentuna som kommer åka ner med sina personbilar och släp, säger Giselher Klauk.

Assistans från flera
Vännerna har inget företag, organisation eller 90-konto för den här insamlingen, utan främst sker insamlingen i Sverige tillsammans med en insamlingsgrupp i södra Stockholm.
De har även assistans från liknande hjälpinsatser i Lund och den ukrainska ambassaden.
– Ambassaden hjälper till och anvisar vart materialet ska lämnas i Polen, samt vad som behövs. Det uppdateras nästan dagligen, säger han.

Tanken är att materialet ska tas till gränsen den kommande veckan. På plats finns, enligt honom, en tydlig struktur på hur allt går till.

– Rutinen på plats är att man ska dumpa materialet vid de polska tullstationerna och att de forslar över allt med tåg, samtidigt som de hämtar krigsflyktingar, säger Giselher Klauk.
Varför är det viktigt för dig att göra det här?
– Framför allt är det mycket närmare än någon kris varit tidigare. Det är inte någon fjärran kontinent, utan känns lite runt hörnet.

– Slutar ryssarna kriga blir det fred, men slutar ukrainarna kriga så kommer de att gå under. Därför behövs dessa insatser.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se