Pias design är het i Asien: ”Korea är min grej”

Pias design är het i Asien:         ”Korea är min grej”

SJÄLVLÄRD. I tio år beställde hon hem kurskatalogen från RMI Berghs men pengarna fanns inte där. Pia Bergvall Lundén har lärt sig mönsterdesign helt själv.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Vallentunabon Pia Bergvall Lundén sa upp sig från ett välbetalt jobb och startade eget. En vild chansning – men nu har hon kunder över hela världen. Särskilt har sydkoreaner fått upp ögonen för hennes design.

Redan som 18-åring hade Pia Bergvall Lundén företagsnamnet klart för sig: Originella original. Men det skulle dröja tills hon blev 42 innan hon gjorde verklighet av sin dröm.
– Jag jobbade med internationell exporthantering på stora företag. Det var väldigt stressigt och hög press. Min man pushade mig att säga upp mig och starta eget. Jag var mer ”men vi har inte råd”, säger Pia.

Men en dag hösten 2010 gick hon till chefen med en utskriven uppsägning.
– Jag sa ”ta den här fort nu”, sedan gick jag till min arbetsplats och bara satt och skakade. Det var som en chock för mig när jag insåg vad jag hade gjort. Jag gick ju från ett jättebra jobb till total ovisshet och hade inte en enda kund. Det var en jättechansning, folk tyckte att jag var dum i huvudet och galen, berättar Pia.

Foto: ROFFE ANDERSSON

Efterfrågad designer
De första produkterna var gratulationskort som byggde på Pias målningar i akvarell och akryl. Sortimentet har sedan dess vuxit till bland annat textilier, porslin och brickor, ofta med motiv av djur, som ugglor, katter och dalahästar. Men det är inte bara egna produkter som skapas hemma i Vallentuna, andra företag licensierar Pias mönster och design för att använda till sina egna ändamål. Det kan exempelvis vara en tapettillverkare eller ett textilföretag som vill köpa in mönsterdesign.
– Hela världen är mitt arbetsfält. Just nu skapar jag designen till en julservis åt en porslinsfabrik i Portugal, ett otroligt hedervärt jobb. De har gett mig helt fria händer. Jag känner inte alls pressen, säger Pia och skrattar.

Omtyckt formspråk
Hon gör också mönsterdesign som ska bli scarves i cashmere och siden till ett varumärke i Spanien.

Det kan tänkas att det vore roligare att skapa åt sig själv – men det är tvärt om, enligt Pia. Genom samarbeten uppmärksammas jag som designer och många vill lyfta fram formgivaren bakom. Det ger ett mervärde till en produkt.
– De företag som vill ha mina mönster vill jobba med mig för att de vill ha min stil, mitt formspråk. I det egna varumärket är det mycket inköp och administration, det blir inte lika stort utrymme för det kreativa.

Foto: ROFFE ANDERSSON

I kungliga händer
Originella originals produkter säljs genom distributörer och agenter, bland annat i USA, Japan och Sydkorea. Bland annat finns de på världens största varuhus i Seoul.
– Koreanerna gillar min lekfullhet och mina glada färger, det är ett nyfiket och lekfullt folk, som jag upplever det. Jag blir kontaktad av koreanska företag ganska ofta, jag får säga att jag redan har en distributör.

Samarbete på hemmaplan
I Japan har produkterna beskådats av ingen annan än den svenska kungafamiljen. Det var ett jubileum där Handelskammaren samlat ihop svenska produkter som säljs i Japan på svenska ambassaden, och kungen och drottningen höll i Pias alster.
– Det var väldigt roligt. Tyvärr fick jag ingen bild på när kungaparet höll i dem, bara en bild på att de var i lokalen. Det hade varit en bra instagrambild annars, säger Pia.

Men det är inte bara på den internationella marknaden som produkterna finns. I Vallentuna finns ett urval av sortimentet hos Lejonkulan i centrum, liksom hos Solgården trädgårdsbutik vid Ullgrens handelsträdgård.
– Jag har också ett samarbete med Mia Lii som driver Café Form i Kulturhuset och Vallentuna golfrestaurang. Vi tar fram textilier och brickor till golfrestaurangen just nu, det är roligt med lokala samarbeten.

Det ligger inte någon konstnärlig utbildning i botten för Pia.
– Jag föddes med ”ögat” för färg och form. Jag ville gå RMI Berghs men hade inte pengarna. Jag beställde katalogen i tio år men det blev aldrig av. Och konstfack ville jag inte gå, det verkade för flummigt, där sitter de bara i en ring och håller varandra i handen, typ. Jag hade väldigt mycket felaktigt förutfattade meningar när jag var yngre, säger Pia och skrattar än en gång.

Lärt sig använda dator
Den unga versionen av henne tyckte också att det var fusk att rita på datorer. Numera har hon vant sig vid ”nymodigheterna”, men fortfarande gör hon alla illustrationer och målningar för hand. Datorn använder hon sedan som ett verktyg för att färdigställa motiven
– Det är väldigt kreativt, otroligt roligt, jag glömmer tid och rum. Jag älskar det jag håller på med.

SVÅRT BESLUT. ”Många är rädda för att gå sin egen väg och släppa det säkra och trygga, det var jag också men på något sätt kände jag att jag är för duktig på det jag vill göra för att inte göra någonting av det”, säger Pia Bergvall Lundén.
Foto: ROFFE ANDERSSON
Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *