9 smarta tips som hjälper dig att spara energi hemma
Av Anna Holmquist
UTRÄKNING.
Det går att hitta många sätt att spara både el och pengar, om man ger sig själv tid att planera.
Foto: Adobe
Hemmets största energislukare är uppvärmning och varmvatten men det finns en hel del du kan göra för att minska din användning. Här ger Helena Holm på Energimyndigheten sina bästa tips för hur du kan spara både pengar och energi inför hösten.
Släck lampornaDet lönar sig alltid att släcka lampan när du inte längre behöver ljuset. Fundera också över om du ska använda någon slags smart styrning av belysningen så att den enbart tänds när du behöver den och släcks när du inte behöver den.
Minska din användning av varmvattenEn femtedel av all energianvändning går till varmvatten! Duscha kortare, till exempel med timer, så du vet när duschtiden är slut. Du kan också köpa ett effektivt duschmunstycke med lägre vattenanvändning och bra funktion. Använd också diskmaskin istället för att handdiska eftersom diskmaskinen drar betydligt mindre varmvatten jämfört med när vi handdiskar. Kalkylen bygger dock på att du inte sköljer av disken med rinnande varmvatten innan du sätter in den i diskmaskinen och att diskmaskinen är full när du diskar.
Dra ner på värmen inomhusSänk temperaturen inomhus, täta fönster och dörrar och tilläggsisolera vinden. En stor del av husets värme försvinner genom taket. Du kan också fälla ner persiennerna på natten, sätta ett draperi vid ytterdörren och dra för gardiner på nätterna så att värmen stannar inomhus. Kom dock ihåg att gardinerna inte ska vara så långa att de täcker elementen utan bara fönsterrutan.
SPARTIPS.
Helena Holm på Energimyndigheten har tipsen som gör att du kan minska din
konsumtion av energi i höst.
Foto: Adam af Ekenstam
Ta hjälp av energimärkningen när du köper nyttPå alla vitvaror finns märkning som visar energiklass och energianvändning. Ta hjälp av den! Även på uppvärmningsprodukter, som bergvärmepumpar, vedpannor och braskaminer finns en märkning som gör produkterna lättare att jämföra.
Rätt temperatur i kyl och frysHar du onödigt kallt i kyl och frysen? Rätt temperatur är +4 för kylen och -18 för frysen.
Torka tvätten utomhusBehöver du torktumla din tvätt eller kan du torka den utomhus? I många delar av landet går det att torka tvätten ute året om.
Stäng av köksfläktenKöksfläkten i sig drar inte så jättemycket energi men om du har en utsugsfläkt suger den ut en massa uppvärmd inomhusluft vilket har betydelse på vinterhalvåret. Stäng av den när du inte behöver den så stannar varmluften inne.
Skaffa dig kollTa reda på hur mycket energi du förbrukar via det företag du köper din el från. Tänk också framåt. När det till exempel är dags att byta varmvattenberedare är det kanske bra att välja en som är förberedd för solvärme. Fundera också på om familjen kommer växa eller minska i storlek och köp en storlek på varmvattenberedaren som fungerar i många år framåt.
Ta hjälp av en rådgivare!I de flesta kommuner finns energi- och klimatrådgivare som ger opartiska råd till hushåll. Ta hjälp av dem för att bolla med. Det är helt kostnadsfritt!
Anna Holmquist / Gazzine