Därför används ordet majstång vid midsommarfirandet i juni
Av Eva Sahlström / GAZZINE
FEST.
Midsommar är ännu en viktig brytpunkt i Sverige då samhället går in i semestertider. Och vi firar gärna högtiden med att äta sill och potatis, och förhoppningsvis finns det mogna jordgubbar.
Foto: Davide Biscuso/Unsplash
Till midsommar är det nog många som klär en stång i löv och blommor och kallar det för en majstång. Men kan det verkligen heta majstång när man firar midsommar i juni? Och vad är det egentligen vi firar när vi dansar runt stången?
Stången vi reser på fredagen den tredje veckan i juni kallas både midsommarstång och majstång. Att det kallas midsommarstång är inte så konstigt eftersom vi reser den när vi firar midsommar, men majstång kan tyckas vara en lite märklig benämning för något man håller på med i juni.
Dock kommer benämningen majstång från verbet maja, att pryda med löv. Ordet majstång har därför inte med månaden maj att göra, däremot hänger sannolikt månadsnamnet maj ihop med verbet maja.
Att maja, att smycka med löv, för att markera vårens ankomst är nämligen en mycket gammal sed som ursprungligen kommer från germanska länder. Själva majstången kom sannolikt till Sverige under 1400- eller 1500-talet med tyska invandrare, men eftersom det inte finns så mycket utslagna löv i Sverige i början av maj knöts stången till midsommarfirandet istället.
Långa traditionerÄven midsommarfirandet har långa traditioner. I det gamla bondesamhället markerade midsommar en brytpunkt på arbetsåret, i det industrialiserade Sverige markerade det början på industrisemestern och än idag är midsommar en tydlig brytpunkt för när Sverige går in i semestertider.
I det kristna kyrkoåret är det Johannes Döparen som firas vid midsommar eftersom han anses ha fötts på midsommardagen 24 juni (sedan 1953 infaller dock midsommardagen i Sverige på lördagen mellan 20 och 26 juni). Enligt Bibeln föddes han sex månader före Jesus vilket dock högst troligen är en sanning med modifikation eftersom de kristna gärna förlade sina högtider vid tidpunkter då det redan fanns firanden, till exempel vid årets vändpunkter.
NAMNFÖRKLARING.
Att midsommarstången också kallas majstång har inte med månaden maj att göra utan att den majas, smyckas med löv.
Foto: Mikael Kristenson/Unsplash
Den längsta dagenFrån vårdagjämningen runt den 20 mars blir dagarna allt ljusare fram till kulmen runt 21 juni. Då inträffar sommarsolståndet som är den tidpunkt då solen står som högst på himlen på norra halvklotet. Om ett halvår inträffar istället den kortaste dagen, vintersolståndet.
Anledningen till att vi får dessa solstånd är för att jordaxeln lutar. Vid sommarsolståndet lutar jordaxeln som mest mot solen för oss på norra halvklotet. Det gör att solen står som högst på himlen och dagen är så lång den kan bli innan det vänder mot mörkare tider igen.
Ju längre norrut man kommer, desto ljusare är det. Ovanför polcirkeln går solen inte ner alls under tiden runt sommarsolståndet, det man kallar för midnattsol, men ingenstans i Sverige blir det riktigt mörkt under de här dygnen. På södra halvklotet sker samma fenomen, men ett halvår senare, då vi istället har vintersolstånd och årets kortaste dag.
Benämningen solstånd kommer av att man upplever det som att solen står stilla dessa dagar. Sommarsolståndet infaller på lite olika datum beroende på var på norra halvklotet man befinner sig, men det brukar vara mellan 20 och 22 juni.
Midsommar i andra kulturerSommarsolståndet har spelat stor roll i olika kulturers traditioner. Förutom det svenska midsommarfirandet tänder man i våra nordiska grannländer bål på St Hans-dagen. Detsamma gör man i Irland och i Cornwall i Storbritannien, där man firar St John’s Eve.
KÄRLEKSBLOMMOR.
På midsommar plockar vi enligt traditionen sju olika sorters blomster och knyter ihop dem till en krans.
Foto: Tina Sara/Unsplash
Midsommarbål förekom även i Sverige enligt Olaus Magnus som skrev om detta under senmedeltid, men det är inte känt om sommarsolståndet firades i förkristen tid i Sverige. Dock är det nog troligt, med tanke på hur stor roll dessa årets vändpunkter har spelat i förhistoriska kulturer.
Ett av de mest kända neolitiska monumenten, Stonehenge i Storbritannien, är till exempel starkt kopplat till solstånden. Cirka 2 500 år f.Kr. restes stenarna i den stencirkel vars huvudaxel är linjerad med sommar- respektive vintersolstånden.
Ingen vet Stonehenges syfte, men kopplingen till solstånden är tydlig och nu i modern tid ser nyhedningar och druider detta som en helig plats. Under 1970-talet startade en årlig festival vid sommarsolståndet, som förbjöds 1985 för att skydda monumentet. Numera kan man dock åter fira sommarsolståndet här, men under mer ordnade former.
Eva Sahlström/GAZZINE