REPORTAGE 2023-06-08 KL. 08:08

Guide för mer hållbara klädköp:

Av Nina Campioni/Gazzine

Guide för mer hållbara klädköp:
LOCKANDE. Många plagg ser spännande ut i butiken, men viktigt är att ställa sig själv frågan om huruvida du kommer använda det eller inte. Foto: Unsplash

Vi är många som blivit allt mer medvetna om vilket spår modeindustrin sätter på vårt klimat och allt fler vill ändra sina konsumtionsmönster. Men, det är ju inte helt lätt att veta vad man ska välja för att göra hållbara val - vilka material är bäst för miljön egentligen? Här är moderedaktören Nina Campionis miniguide.

Det finns tre typer av material:
Naturmaterial – allt som kommer från naturen och djurriket, bomull, ull, lin, läder, bambu, hampa osv.

Syntet 1 – konstgjort material som polyester, akryl, elastan, nylon och polyamid – alla skapade av olja.

Syntet 2 – konstgjort material men som kommer från växtriket (trä) så som viskos, tencell, lyocell. Dessa kräver dock kemiska ingredienser för att framställas.

Det finns egentligen få bra svar på vilket material som är bäst för miljön- allt beror lite på hur det är framställt. Men det finns ju klart bättre och sämre val.

Bäst val:
Naturmaterialen är ju inte helt oväntat ett bättre val både för miljön och för dig att ha på dig. Riktigt rena (alltså 100%) naturmaterial så som siden/silke, ull/ylle, skinn/läder/mocka och lin osv andas bättre, håller dig varm, håller längre – om du tar hand om dem. Sen påverkas valet av färgningsprocesser, vattenåtgång (framför allt för bomull), kromgarvning och även om materialet är framställt av djur och djurets klimatpåverkan. Men om man ska gradera är en fingervisning att hålla utkik efter 100% naturmaterial och att se till att läder och skinn är vegetabiliskt garvat.

Syntet 2 är på uppgång och vi ser allt fler plagg som marknadsförs med Tencell och Lyocell osv. Träindustrin i Sverige är oerhört sugna på att komma in i modebranschen och viscos från svenska björkar verkar bli en stor kommande grej. Det man bör ha i åtanke är att det krävs rätt mycket kemikalier för att framställa dessa material.

Men det är också klart att materialen är bättre än de oljebaserade för naturen. Här sker också mest utveckling just nu. Bambu är precis som viskos en naturråvara men kräver också mycket vatten och kemikalier att ta fram. I det här fallet skulle jag satsa på Tencell och Lyocell som båda har hårda krav på sig i tillverkningen.

När det gäller Syntet 1 säger det sig nästan självt att plagg gjorda av olja inte direkt är mys – varken för miljön eller för din kropp. Skadligt all around skulle man kunna säga eftersom det också släpper ifrån sig mikroplaster. Det svåra är ju att dessa material finns ÖVERALLT. Men undvik om du kan! Tänk det som att du bär en tröja av plast – inte så himla najs eller hur?

Vad ska man säga om bomull då?
Ja, bomull är det absolut mest vanliga materialet i våra kläder idag. Det är i sig ett toppenmaterial men för att framställa bomull krävs enorma mängder vatten och kemikalier. Så när du köper nytt leta efter ekologiskt odlad bomull – sök efter certifieringen GOTS.
Som vanligt är ju de bästa råden för miljön att handla second hand och endast handla det som man faktiskt behöver och kommer att använda. Använder du dina plagg så mycket du bara kan så har du redan där gjort en bra gärning för både plagget i sig, för miljön, för dig själv och för den som har tillverkat plagget.

Några råd på vägen:
– Använd tvättpåse till dina plagg som är av Syntet 1-material, det finns nya nu som ska stoppa mikroplasterna att nå sjöar och vatten. För det är såhär, mikroplasterna åker rakt ut i vattnet, de äts upp av plankton, som äts upp av fisk, som äts upp av oss – så i slutändan är våra kroppar fyllda av plast.

– Sök efter GOTS-certifiering, KRAV, Svanen och RWS (Responsible Wool Standard) och Ecolabel

– När du köper strumpor så är även många yllestrumpor uppblandade med tex elastan. Köp det med gott samvete eftersom du ofta använder strumpor tills de går sönder. Lite elastan i strumpan gör att de håller längre.

– Läder – välj naturgarvat eller vegetabiliskt garvat läder

Nina Campioni/Gazzine