REPORTAGE 2023-05-16 KL. 08:10

Håll hyllningstalet som ett proffs

Av Jennie Wannfors/Gazzine

Håll hyllningstalet som ett proffs
FÖRBEREDD. Det är lättare att hålla tal om man vet vad man ska fokusera på och undvika. Foto: Unsplash

Nu stundar tider av firande med bröllop, studentexamen och sommarfester. Men bakom nystrukna skjortor, skira sommarklänningar och doftande buketter bultar många talängsliga hjärtan.

Med de här fem tipsen kan du sluta undra vad du gett dig in i och istället hålla talet som lyfter festen.

Att hålla tal är för många förknippat med geléknän, tunghäfta och black-out. Oron för att göra bort sig inför släkt och vänner kan göra den tuffaste till ett nervknippe.

Men på fester och bröllop är en känslosam talare helt rätt. Att du kommer av dig eller fäller en tår visar bara att du är berörd av situationen. Dessutom är det viktigare att talet är personligt och att du håller det, än att det blir felfritt.

Det är din uppskattning som ska höras, inte ett perfekt inrepeterat manus. Ett bra hyllningstal är bara tre minuter långt så förbered ett kort tal där du fokuserar på dagens huvudperson.
Här är fem tips för att få talet att flyta och ett stort no-no för att undvika misstag.

1 Inled talet med en trevlig hälsning till personen du hyllar och övriga gäster, t ex: ”Käraste NN och kära vänner och bekanta”. Här sätter du tonen med god taktkänsla.

2 Fortsätt med en tillbakablick på ett gemensamt minne, t ex: ”Jag minns första gången jag träffade NN. Det var en lunchrast i gymnasiet och hen tittade på mig med sina intensivt blåa ögon och sa…”. Här påminns personen du hyllar om en positiv händelse med dig och gästerna får veta hur ni träffades.

3 Lyft ärligt och positivt fram tre egenskaper du beundrar och ge ett karaktäristiskt exempel på varje. T ex: ”Din uppfinningsrikedom är något utöver det vanliga. Som den gången vi åkte vilse på vår tågluff och du kom på att…” eller ”att eran kärlek övervinner hinder är glasklart. Det såg jag när ni gemensamt löste situationen med…”. Det får hyllningspersonerna att känna sig sedda och uppskattade, och det är precis det du vill uppnå.

4 Avsluta med att bjuda in de andra gästerna i ditt hyllande genom att säga ”Jag talar nog för alla här när jag önskar er all lycka till i framtiden/ tackar för den fantastiska maten/ säger hur glada vi är över din framgång”. När gästerna får instämma i ditt tal skapar du en varm och härlig stämning. Sen sätter du punkt med en skål eller ett tack.

5 Kroppsspråk då? Ha ögonkontakt med hyllningspersonen under hela talet, och svep med blicken över gästerna på båda sidor om dig när du tilltalar dem. Skriv stödord på ett mindre papper så du inte prasslar med ett kantstött A4 om dina händer darrar. Det ser dessutom elegantare ut.

ATT UNDVIKA: Skämta aldrig på hyllningspersonens bekostnad.

Jennie Wannfors/Gazzine