REPORTAGE 2022-12-08 KL. 08:10

Hela guiden till ekostädning

Av Åsa Lekberg Steinsvik/ Gazzine

Hela guiden till ekostädning
ALTERNATIV. Ta en titt i ditt städskåp. Finns det produkter du klarar dig utan? Eller produkter du kan byta ut? Foto: Scandinav Bildbyrå

Vill du städa med gott samvete? Gör som städproffset och städa med prylar från skafferiet.

I Sverige köper vi 12,5 kilo rengöringsmedel per person och år. Många av dem innehåller kemikalier som är dåliga för miljön.

Vill du undvika att spola ner kemikalier med skurvattnet?

– Då vill jag tipsa om att börja städa med produkter från skafferiet i stället, säger Ellinor Sirén som skrivit boken “Städa hållbart med Ekotipset” och driver instagramkontot “Ekotipset”.

– Är din städskrubb full med produkter som varnar för att de är skadliga för vattenlevande organismer bör de lämnas till “farligt avfall". Jag ser ingen anledning till varför man skulle använda miljöförstörande produkter när det går att städa effektivt med miljövänliga medel, säger Ellinor Sirén som menar att man kommer långt med ättiksprit, bikarbonat, linsåpa och sockerbitar.

– Blandar du ättiksprit, vatten och några droppar miljömärkt diskmedel, får du ett universalrengöringsmedel som funkar till nästan allt, förutom till natursten. Du kan rengöra altanen, utemöblerna, fönstren, speglarna, glasborden, spishällen och få bort kalkfläckar samt riktigt ingrodd smuts med blandningen. Då ättika är frätande rekommenderar jag att man använder ättiksprit som är mildare, och att man är försiktig när man blandar så att det inte stänker.

Bikarbonat, sockerbitar och linsåpa, hur använder man det?

– Blanda bikarbonat med några droppar vatten, och du får en kräm som är supereffektiv till att rengöra diskhon, kakelfogarna och till att få dina skosulor supervita. Vanliga sockerbitar, doppade i vatten, är toppen för att få bort fläckar på spisen. Linsåpan är lite som rengöringsmedlens kokosolja. Den går att använda till rengöring av golv och kök, penseltvätt, som tvättmedel och till och med som handtvål! Och den doftar jättegott!

Dammsug innan du moppar
– Kemikalier som finns i våra hem läcker ut i luften och vissa hamnar på golv och möbler. När du städar ska du därför alltid dammsuga innan du våttorkar, så att miljögifterna hamnar i soporna i stället för i avloppsvattnet.

Vilka andra hållbara städtips har du?

– Dammpartiklar kan innehålla gifter som kan skada miljön. Då är det bra att städa med microfiberduk där dammet fastnar på duken. Dammet slängs sedan i soporna som bränns i stället för att hamna i naturen.


Så fixar du mirakelspray:
Blanda 2 dl ättiksprit, 3 dl vatten och 5 droppar miljövänligt diskmedel i en sprayflaska. Använd på allt utom natursten.

Få bort envisa fläckar:
Blåbär, hallon och andra bär: Häll kokhett vatten över fläcken tills den är borta. Det är som trolleri!
Näsblod: Spola iskallt vatten över fläcken. Inte varmt, som gör att fläcken fastnar.
Barnmatsfläckar: Häng det nytvättade plagget i solen en dag. Fläcken försvinner helt!

Tips:
Vill du handla miljövänligt rengöringsmedel i butik? Välj märkningarna “Bra miljöval” “Svanen” och “EU -blomman” som alla ställer strikta miljö- och hälsokrav.


Åsa Lekberg Steinsvik/ Gazzine