REPORTAGE 2023-06-01 KL. 08:10

Helgtips: Så rensar du garderoben

Av Nina Campioni/GAZZINE

Helgtips: Så rensar du garderoben
BRA START. Slit först ut allt som du vill sortera så får du en bättra bild av vad du vill rensa ut. Foto: Adobe

Det är vår och det är dags att rensa ut det gamla mörka och in med det ljusa lätta! Känslan efter att ha rensat garderoben är en blandning av lättnad och ”nu gör jag något bra för miljön”-hjältinnestatus. Med andra ord en 100% bra känsla. Dessutom kan du sen sälja en hel del av det du rensat ut på second hand-marknaden vilket även plånboken gillar! Så - vad väntar du på?! Rensa nu! Här kommer modeexpert Nina Campionis bästa rensar-tips!

1 Börja med att slänga ut precis ALLT på golvet, sängen, köket och balkongen (ja, om man nu behöver så mycket plats alltså) – det är först då som du kommer inse att “herregud, jag har FÖR mycket plagg!”. En välbehövlig reality-check!

2Tipset med frågeställningen “har det här plagget använts det senaste året?” är lika gammalt som effektivt. Om svaret är nej så åker plagget ut! Det här fungerar även som bra terapi då det lär dig att inte bli alltför sentimental kring dina plagg. För den äventyrliga: ställ dig frågan “har det här plagget använts det senaste halvåret?”

3 Gör tre högar på golvet: en “återvinna” som innehåller allt som är trasigt och smutsigt, den högen tar du med dig till exempelvis H&M eller Lindex som ger plaggen och materialen nytt liv! En “sälja” som innehåller allt som har ett värde på andra hands-marknaden, lägg ut på Blocket, Tise eller Tradera eller sätt upp ett bord på en loppis.

Och till sist en “skänka”-hög där du lägger de plagg som kanske inte skulle inbringa så mycket mer pengar än vad en säljannons kostar, lämna hos Stadsmissionen eller annan valfri välgörenhetsorganisation. Eller så gör du dagens goda gärning och lämnar även sälja-högen till välgörenhet.

4 Tänk färg! Alla människor har några favoritfärger. Håll dig till dem och du kommer att få en snygg garderob där de flesta plagg passar med varandra. Kasta ut de plagg med färger som du varken gillar eller passar i. Var hård!

5 Ett supertips är att ha en galge i garderoben som du markerar på något sätt, kanske med en rosett. Efter att du har rensat ut garderoben så hänger du den galgen längst till höger. Varje gång du använt ett plagg så hänger du tillbaka det plagget till höger om rosetten. Ett år senare så kan du därmed enkelt och tydligt se att alla de plagg som fortfarande hänger kvar till vänster om rosetten har du alltså inte använt och bör därmed ryka! Voila!

6 Håll koll på kvalitet och passform. Om plagget har “knän” eller andra kroppsformer som sticker ut trots att du inte har plagget på dig – ja då har det inte så bra kvalitet.
7 Skor. Skor. Skor. Ja, de är vackra. Men är de sköna? De skor som du får blodvite av bara av att titta på är helt enkelt inte bra för dig. Ge dem istället till någon du inte tycker om. Nej, förresten, så elaka ska vi väl inte vara!?

8 Kör på “två-försöks-regeln” det vill säga om du tagit på dig plagget men direkt tagit av det och satt på dig något annat två gånger så är det inte ett plagg för dig. Basta!

9 Ett litet veto mot punkt nr 2 är att vi nog alla har vissa plagg som har sentimentalt värde trots att vi sällan använder dem. Det ÄR ok att spara ibland. Som min allra första läderjacka. Den ligger i en kartong på vinden för jag kan inte göra mig av med den, kanske vill min dotter ärva den sen? Jag har flera plagg som var min mammas som hon hade när hon var i min ålder, dem använder jag med glädje idag. Så allt ska faktiskt inte alltid rensas heller. Det svåra är att bestämma vad som får stanna och vad som får ryka. Och där har jag tyvärr ingen tumregel utan går på magkänslan.

Nina Campioni/GAZZINE