REPORTAGE 2021-12-22 KL. 15:05

Julgran, svamp och rosor i Sandras praliner

Av Hege Hellström

Praliner som smakar julgran? Jajemensan, om du frågar pralinmakaren och vallentunabon Sandra Karlsson.

Julgran, svamp och rosor i Sandras praliner
Foto: Roffe Andersson

Hemma hos tv- och eventproducenten Sandra Karlsson i Ormsta står ett kar i rostfritt stål. I karet simmar choklad, likt floden av choklad i filmen Kalle och chokladfabriken. Det är nästan hypnotiserande att se den bruna blandningen röras om och bli till praliner.

– Har ni provat att stoppa ner händerna i choklad? Det är silkeslent, berättar Sandra Karlsson.

Vallentuna Nyas utsända får tyvärr inte testa, för den choklad som i dag simmar i karet ska bli till julpraliner. Men vi får höra mer om pralinmakeriet.




– Jag gillar att ha lite annorlunda smaker. Som julgran! Folk säger ”men det här smakar inte julgran” och då svarar jag ”hur ofta har du smakat julgran? Nä, då så, då smakar det julgran”, säger Sandra Karlsson.

Egentligen kommer gransmaken från i våras, när granskotten kikade fram.

– Det gäller att plocka granskotten när de är ljusgröna. Sedan gör jag en granskottssirap. Men tänk på allemansrätten. Vi har en gran här på baksidan som min sambo gärna vill ta ner – men det kommer inte att ske, där kan jag plocka mina skott.

En annan smak på pralinerna är tryffel. Och då menar Sandra Karlsson tryffel som i svamp, inte en sorts choklad.

– Jag gör också marmelad på rosenblad som blir till fyllning.

Sandra Karlsson är inte pralinmakare på heltid. Hon har både heltidsjobb i eventbranschen och små barn.

– Det här gör jag på kvällar och helger, när barnen sover.

Pralinerna brukar säljas hos keramikern Mikael Anzengrueber i Ormsta när det är "Konst i Roslagen" eller högtider under året.

– Sist gick det jättebra, jag sålde slut redan på lördagen och fick ta med vad jag hade hemma på söndagen.
Dock finns inga planer på att överge heltidsjobbet. I och med att det tar så lång tid att göra praliner – flera dagar med all torktid – är det ingen aktivitet att bli rik på, räknat med arbetstiden.


Foto: Roffe Andersson


– Men jag har alltid gillat choklad. Det går att vara mycket kreativ och det syns när man lyckats, det blir blankt och fint och bra krisp. Och så blir det gott.

Så görs praliner:
Dag 1: Måla formarna.
Dag 2: Temperera chokladen och gjut skalet i formarna.
Dag 3: Gör fyllningen och häll den i formarna.
Dag 4: ”Locka”, alltså häll på botten.
Dag 5: Slå ut pralinerna, det vill säga vänd upp och ner på formarna och ta ut pralinerna.

Hege Hellström
hege@vallentunanya.se