REPORTAGE 2022-09-01 KL. 10:00

Nordstrand deltar i Mästarnas Mästare

Av Jonny Andersson

Nordstrand deltar i Mästarnas Mästare
STOR STARK. Frågan är om den här blicken får konkurrenterna i Mästarnas Mästare att backa undan? Foto: Roffe Andersson

Han har varit världsmästare i thaiboxning, tagit stuntroller för Micke Persbrandt, krigat i Game of Thrones och drivit gym och restaurang hemma i Vallentuna.

Nu ska Rickard ”Rille” Nordstrand gå hem i stugorna när SVT spelar in 15:e årgången av Mästarnas Mästare.

På måndag, natten mot tisdag, lyfter ett plan med deltagarna i nästa års Mästarnas Mästare. Tävlingen ska spelas in i Montenegro och att Vallentunasonen Rickard Nordstrand är peppad råder ingen tvekan om.

– Jag har flygbiljetten, så snart är det dags. Det ska bli skitkul, säger 46-årige Nordstrand och tillstår att han ser det som en ära att vara ihågkommen.

I vägen för hans jakt på titeln Mästarnas Mästare står nio idrottsprofiler: Jonna Adlerteg – gymnastik, Andreas Bergvall – bandy, Maria Gretzer – ridsport, Anders Holmertz – simning, Charlotte Kalla – längdskidor, Anja Pärson – alpint, Nils van der Poel – skridsko, Johan Wissman – friidrott och Elina Öhman – skotercross.

– Hyfsat gäng, va. Det är en ära att vara bland dessa stjärnor.

Vinnarskalle
Rickard Nordstrand beskriver sig själv som: thaiboxare, föreläsare, stuntman, entreptrenör, personlig tränare och vinnarskalle. Han håller med om att vinnarskalle bör stå först i uppräkningen, om inte annat för att sätta press på Pärson, Kalla, Wissman och övriga.

– Fast det är inte lika viktigt att tävla längre. Inte som när man var 27–35 år, hatade att förlora och var otroligt egocentrisk. Men jag ser möjligheter och ska vinna varje deltävling, säger han uppspelt.

I nästa stund talar han om Nils van der Poel som en övermänniska.

– Han kan säkert flyga också, det skulle inte förvåna, säger Nordstrand och skrattar.

Adhd-diagnos
Rickard tycker sig ha tränat bra sista tiden, delvis med tanke på ”MM”. Drygt tio tolv pass i veckan, som när karriären peakade, har det dock inte varit tal om. Som personlig tränare måste han åsidosätta egen träning, dessutom har han lärt sig lyssna på kroppen.

– Jag är inte 20 längre.


SLAGKRAFTIG. 46-årige Vallentunasonen Rickard Nordstrand är en av tio idrottsprofiler som från och med nästa vecka inleder inspelningan av Mästarnas Mästare som sedan sänds senvintern 2023. Foto: Roffe Andersson


I sen ålder fick Rickard Nordstrand fastslaget att han har adhd och dyslexi. Diagnosen var en befrielse, menar han. Det har givit svar på varför han hade det trassligt, bland annat i skolan.

Bland delgrenar i MM dyker det som regel upp utmaningar där hjärnan ska jobba extra. Som att hålla i minnet antalet äpplen i en skål samtidigt som man räknar apelsiner i en annan skål.

– Ja, haha. Det är ju inte min grej. Gör man det samtidigt som man stadsorienterar, visst är det så? Jag får satsa på andra grenar, säger Nordstrand som i ungdomen var löpstark och tränade lite friidrott vid sidan av hockey och kampsport.

Elstötar är ett annat moment i Mästarnas Mästare. Rickard känner ingen oro inför detta.

– Mamma sa att jag inte skulle stoppa gaffeln i brödrosten, så som väl alla andra gjorde jag ju det. Jag vet att det känns lite.

Nobbat Brad Pitt
Likt en del andra med vältrimmad kropp har Rickard Nordstrand fått uppdrag inom film och tv. När Mikael Persbrant spelade Hamilton fick Nordstrand ta vissa stuntscener. Han ses även i omåttligt populära Game of Thrones. En uppföljning lär vara på gång, det blir utan Nordstrands medverkan. Rykten säger även att han tackade nej till Brad Pitt.

– Det stämmer. Alla säger att jag är dum i huvudet. Filminspelning är jobbigt. Man sitter ombytt och beredd i 13-14 timmar och får en timme framför kameran. Jag har adhd och klarar inte sånt, jag blir rastlös, säger Rickard Nordstrand.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se