REPORTAGE 2022-04-07 KL. 13:00

Så fixar du en ny kvast lagom till påsk

Av Anna Sigrid Pettersson

Ris, populärt inslag som dekoration i våra stora helger, granris – jul, björkris – påsk, kottar – jul, knoppar – påsk.

Så fixar du en ny kvast lagom till påsk
RISIGT. Anna Sigrid har plockat rejält med björkris till kvastarna och kransarna. Foto: Roffe Andersson

Påsken, som infinner sig samtidigt med den svala och saktfärdiga våren, då dyrkas allt det nya, skira och det som komma skall.

Sannerligen en uppståndelsens tid. Och (i bästa fall) trumpetar påskliljorna i rabatterna eller åtminstone i krukor, både inom och utomhus.

Men att pynta med färska påskliljor är en dålig idé. Saven från stjälkar kan framkalla reaktioner på huden. Men torkade påskliljor, det går finfint att använda.

Och björkriset är ett måste i påskkärringarnas kvastar. Inför turen till Blåkulla på skärtorsdag, ska de trimmas eller rent av göras nya. Och innan vi börjar ska vi bara understryka att plocka ris ingår inte i allemansrätten, fråga markägaren, eller plocka längs Bällstabergsvägen. Där ligger sen några dagar en hel del fällda småbjörkar.


NATURLIGT. Kransen smyckas ut med vaktelägg som används som små blomkrukor. Foto: Roffe Andersson


Kvastskaftet, för bekväm resa är ändå ett köpeskaft att rekommendera, inga kvistar som skaver i grenen. Borra ett hål genom skaftet, ca 15 cm från nederkant, och trä en ståltråd igenom, fäst trådänden. Låt spolen vara kvar. Klipp tunna grenar, ca 50 cm långa och gör 4–5 ”buketter” av dem, ca 4 cm i omkrets.

Fördela buketterna runt skaftet, ca 25 cm från nederkant, tänk på att hålla ståltråden fri. När risbuketterna är jämnt fördelade runt skaftet, nyp om ordentligt och vira tråden ett par varv. Syns för mycket av skaftet, pilla in mer ris under tråden. Dra åt ordentligt och ta ytterligare några varv ståltråd 5 cm nedanför första varven. Nyp av och fäst ståltråden. Täck ståltråden med band, mattrasor eller liknande. Och ska nu kvasten användas till att sopa med, jämna till riset i nederkant. Och vill en ha en liten bordsborste för planteringsbordet, samma lika men utan skaft.

I min värld är kransarna också olika, julens mossiga och kompakta, påskens luftiga och spretiga. Kransstommarna gör jag också av björkris. En kastrull får fungera som form. Ett kors av ståltråd eller snöre läggs i formen och över kant och så lägger jag ris i botten, runt, runt, varv på varv. Klipper av tråden i botten och får fyra fria trådar som jag knyter, löst för fluffig krans, hårdare för fastare krans. Det skira förstärker jag med fjädrar eller band av chiffong. En tunn platt pinne, typ färgomrörare, fästes i kransen med limpistol, så där nära nederkant.


TILLVERKNING. Riset blir en rejäl borst till kvasten. Foto: Roffe Andersson


Försiktigt kan jag gräva upp några blommande lökar ur rabatten och så plundrar jag dockskåp och växthus på små lerkrukor. Krukorna trär jag en ståltråd igenom, lägger i vatten, för att sen plantera lökarna i. Med ståltråden najar jag fast krukorna i pinnen, täcker pinnen med videkissar eller annat. Och här är torkade påskliljor perfekt att använda. Äggskal är också dugliga att plantera i.

Så, med kvasten i högsta hugg, så. Vi ses på Blåkulla!

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se