REPORTAGE 2021-09-16 KL. 13:52

Skrönan om en ung tjej som är begravd i en kulle på Vallentuna Kyrkogård

Av Daniel

Skrönan om en ung tjej som är begravd i en kulle på Vallentuna Kyrkogård

OMTALAD MINNESSTEN. Gravstenen på en kulle vid Vallentuna har väckt många frågor genom åren.
Foto: DANIEL BERGHOLM

På Vallentuna Kyrkogård finns en plats där en gravsten är belägen på en kulle. Men vad är anledningen till kullen och vem är det som ligger begraven där?

Frågan har länge varit omdiskuterad och därför har det också efterforskats i, men genom att så många rykten och skrönor spridits om den här graven så var vi tvungna att kolla upp sanningen bakom en av de starkaste myterna kring Vallentuna kyrkogård.

På gravstenen står det ett namn och det namnet går tillbaka hela vägen till 1800-talet. I den kullen finns en person: Jeannette Maria Charlotta Silfverstolpe och hon är flickan som bara blev 12 år gammal.

Begravningsplatsen är en av det äldst bevarade gravarna på Vallentuna Kyrkogård och en plats som tydligt sticker ut. Det är nämligen en grav som är en kulle och belägen ovanför jorden i stället för i jorden.

Brita Fromm, kommunikatör för Vallentuna Församling, menar att kullen under lång tid varit ett mycket populärt inslag vid bland annat kyrkovandringarna som anordnas.

–Den gravplatsen är onekligen lite speciell. Anledningen till att den gjordes när flickan dog var för att hon inte ville bli begravd i marken utan ovan jord, säger Brita Fromm.

"Vill inte förstöra en god historia"
Platsen ligger i det nordöstra hörnet av kyrkogården och för besökare så är det nästan omöjligt att inte lägga märke till den.

Den 5 september 1809 avled dottern i familjen Silfverstolpe i sjukdomen rödsot, dysenteri, enbart 12 år gammal. Sedan dess har alltså hon och gravstenen varit en gåta för många som vuxit upp i Vallentuna.

Kullen gjordes för att flickan inte ville ligga i marken efter hennes bortgång. Att det är just en kulle finns det flera förklaringar till.

–Flickan ska då ha blivit lovad att inte bli nedgrävd av sin far och att man i stället lät göra en specialkista och täckte den med jord.

Han fortsätter:
–Det finns ett flertal ut ätten Silfverstolpe som begravdes i en kulle. Eventuellt var det ett sätt att framhäva graven och ätten”, skriver Vallentuna församling kyrkogårdschef Tomas Hallberg i ett mejl.

Slutligen vill han poängtera att han också har hört berättelsen om att flickan ska sitta på en stol i specialkistan, men påpekar att det enbart kan vara ett rykte och är svårt att bestämma sanningshalten i det.

–Jag vill inte förstöra en god historia, men jag kan tyvärr inte verifiera att den är sann, skriver han avslutande.