Sy och sticka har blivit allt vanligare

Sy och sticka har blivit allt vanligare

KOLL PÅ TYGTRENDER. Ann-Britt Jansson ser en tydlig trend i att kunder efterfrågar återvinningsbara material.
Foto: ROFFE ANDERSSON

I tygaffären märker Ann-Britt Jansson en ökad efterfrågan på garn till stickning och virkning och tråd till broderier. I somras var det många som köpte tyger för att fixa med båtar, sommarstugor och inredning.

Sörgårdens tyg är egentligen ingen stickbutik, men ägaren Ann-Britt Jansson har tagit hem mer och mer garn eftersom intresset ökar hos vallentunaborna.
– Jag vet inte alltid vad de ska sticka, men mössor, sockor, plädar och halsdukar är det många som gör, säger Ann-Britt.

Virkning är en annan sorts handarbete på frammarsch.
– Och broderi, jag har en del brodergarn och har fått en ökning av försäljningen.

Mycket natur och blommor
I somras var det många som ville ha tyg och annat material för att fixa med bilar, båtar och sommarstugor, berättar Ann-Britt.
– En hel del karlar var det då som kom in och handlade. Det är en del annars också men just i somras var det påtagligt. Jag tror att det beror på att de satt hemma och jobbade.

Sörgårdens tyg startades av Ann-Britts mamma för 39 år sedan, så en hel del trender har butiken sett komma och gå.
– Det är inte som förr att alla bytte gardiner på våren och till jul, så tygerna måste vara gångbara hela året. Men en trend när det gäller gardiner är att det ska vara marina tyger på våren, och att det är mycket natur och blommor bland de mönstrade tygerna. Många vill ha naturliga material som linne.

I branschen är trenden återvinningsbara material.
– Kunderna är lite mer medvetna, det ligger i tiden.

Pandemin har gynnat den lilla butiken.
– Man kanske åker till mig hellre än till de stora. Det blev rätt påtagligt särskilt i julas, folk var glada att det fanns produkter här i Vallentuna också, säger Ann-Britt.

Vad som däremot ställer till med problem är omständigheter utanför butiken.
– Byggen och parkeringsplatser som tas bort och tåg som tas bort. Man har det inte alltid så lätt men min butik den värnar jag starkt. Jag älskar min butik.

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *