REPORTAGE 2021-09-09 KL. 10:45

Vallentuna kan ha Sveriges starkaste familj

Av Hege

Vallentuna kan ha Sveriges starkaste familj

STENTUFFA. Tjejerna i familjen Josefsson utsattes direkt för rejäla prov.
Foto: JANNE DANIELSSON/SVERIGES TELEVISION/SVERIGES STARKASTE FAMILJ

Vad sägs om att hoppa från sju meters höjd ner i kallt vatten – med en publik bestående av tv-kameror, inspelningspersonal och mottävlande?

Det var vad 15-åriga Agnes från Vallentuna ställdes inför i tv-tävlingen Sveriges starkaste familj.

Familjen Josefsson från Bällstaberg är stentuff när det kommer till kondition och beslutsamhet. Därför anmälde sig de tre kvinnorna i familjen till Sveriges starkaste familj, ett tv-program med både fysiska och mentala prov.

Stentuff start
Men när de väl tagits ut till programmet och det var dags för den första tävlingen kändes det inte lika roligt.

– Min dotter Agnes skulle hoppa ner i kallt vatten från ett sju meter högt torn, ta sig upp på en sup-bräda, paddla till en 20 kilos sandsäck och hissa sig upp till sju meters höjd. Det var blåsigt och kallt och jag hade rejält hög puls, berättar mamma Jenny.

För Agnes själv kändes det knappast bättre när hon stod uppe i tornet och skulle kasta sig ner.

– Jag har inte hoppat ner i vatten från höjd förr. Jag var faktiskt helt livrädd, ”what, vad gör jag här?”. Men det var en massa kameror där och det blev en massa tävlingsinstinkt, säger Agnes.

Till sist hoppade hon – och klarade av hela banan.

– Då kändes det bra, det var ett lag som bröt och ett som knappt tog sig runt banan. När Agnes klarade det kände jag att vi har med tävlingen att göra, säger Jenny.

Inställning går i arv
Till saken hör att Vallentunalaget var ett av två lag i tävlingen som bestod av enbart tjejer. Några lag hade manliga medlemmar med mycket muskler. Men Jenny menar att styrka består av mer än så.

– Att vara stark kan innebära olika saker. Vi var inte de som hade de största musklerna men vi har andra styrkor som kondition, uthållighet, uthållig styrka och framför allt pannben, ett jäklar anamma, säger Jenny.

Döttrarna suckar lite; ”jäklar anamma” kanske inte är det modernaste uttrycket, menar döttrarna. Detta väcker en fråga – hur var det att tävla ihop med sin mamma?

– Jag tycker att det gick bra. Mellan tävlingarna hängde vi mycket med de andra ungdomarna och under tävling gick samarbetet bra, även om man kunde bli lite sur om det inte gick så bra eller om någon gjort något fel, säger Tilde, Agnes storasyster.

Tävlingsinstinkten och viljan att idrotta har gått från mamma till döttrar.

– Det har varit naturligt – om det är tävling så ger man allt. Man kastar inte in handduken. Vill man något så får man kämpa för det, och det tror jag att tjejerna fått med sig, säger Jenny.

"Roligt att träna"
Alla tre åker längdskidor i Täby IS skidor och tränar löpning i Vallentuna Friidrottsklubb. Sedan finns specialintresset ultralöpning hos mamma Jenny. Sist hon tävlade i grenen (som kan innebära alla sträckor som är längre än ett maraton) sprang hon runt Mont Blanc, 17,1 mil, på 38 timmar – i sträck. Loppet gick genom Frankrike, Italien och Schweiz, och det var många höjdmeter att avverka.

För Agnes del är ”extraintresset” orientering.

– Det är roligt att träna, man har något att göra. Och det är alltid roligt att ha mål inom idrotten, säger Agnes.
– På träningen träffar man kompisar också, inflikar Tilde.

Hoppas på stöd i Vallentuna
Hittills har två av åtta avsnitt av Sveriges starkaste familj sänts, och familjen Josefsson har fått strikta order av SVT att inte berätta hur det går i kommande program. Men de kan avslöja att de två första avsnitten slutat lyckligt för Vallentunas del (avsnitten går att se på SVT Play för den som missat).

– Vi hoppas att Vallentunaborna är med och hejar fram oss. Vallentuna är en bra plats för den som vill träna och bli en stark person. Vi är jättestolta över att ha blivit uttagna, och över att vi är ett rent tjejlag, säger Jenny.