Varför äter ni byggjobbare lunch vid tio?

Varför äter ni byggjobbare lunch vid tio?

Den som äter lunch vid tolvsnåret kanske aldrig ser dem, arbetarna med byxor med fickor och signalvästar som äter husman vid klockan 10. Men häng med Vallentuna Nya och snacka med några av dem.

Många kontorsnissar äter lunch någon gång vid 12-snåret. Vissa, som börjar senare, kan äta vid 13. Men när Vallentuna Nya besöker Rookie Bar vid klockan 10 är det två killar som hänger på låset. Mats Andersson börjar jobbet som snickare vid 7 på morgonen, så vid 10 är det dags att käka.

Varför ska byggjobbare äta så tidigt?
– Jag vet inte, det är tradition kanske, säger Mats.
Det blir mat ute varje dag, berättar han.
– Det blir så i vårt jobb tyvärr, vi kan inte ha lådor.

På Mats tallrik ska det ligga husmanskost. Ja, nästan all mat går bra i och för sig.
– Utom inälvsmat, som pölsa, lever och isterband.

Vid bordet bredvid sitter målaren Kenth Wadelius, uppvuxen i Vallentuna. Tidpunkten? 10.04.
– Jag går upp tidigt och börjar jobba vid 6-7, säger Kenth.
Varför ska byggjobbare börja så tidigt?
– Vilka frågor! Det har nog lite med trafiken att göra.

Vad ska ligga på tallriken?
– Vanlig husman. Och pannkakor på torsdag, det är skitgott ju, säger Kenth.

Köksmästaren på Rookie Bar, Andreas Blomquist, säger att det brukar komma 10-15 gäster de första 30-40 minuterna efter öppningen klockan 10.
– Det är bra för oss, särskilt i dessa tider, att luncherna blir utspridda mellan 10 och 14. Det blir också mindre stressigt, säger Andreas.
Själv börjar han också tidigt men att äta lunch vid 10, det blir för tidigt.
– Hela dagen blir fel, det blir dubbellunch, säger han.

Andreas, köksmästare på Rookie Bar. Foto: ROFFE ANDERSSON

Klockan är nu 10.20. På Gästis i centrum sitter Anders Johansson och Uffe Nyström, båda lastbilschaufförer. De kan kosta på sig att ta det lite lugnare under lunchen eftersom de måste vila 45 minuter mellan körpassen, annars kan det bli dryga böter.

På tallriken ligger byggmästarlåda, det vill säga fjärilskotlett, prinskorv, bacon, potatismos och rödvinssås.
– Det här var jättegott, det måste ni prova, säger Anders.

Men varför äter ni så tidigt?
– Senast klockan 6.30 ska vi vara på arbetsplatsen. Ska man åka hemifrån vid 5.30 måste man gå upp vid 4, och då är man hungrig vid den här tiden, berättar Anders.
Han gillar att få somna om på helgerna – men vill inte jobba 9 till 5.
– Det skulle aldrig funka. Hellre upp tidigt och hem tidigt.

Anders Johansson och Uffe Nyström på ”Gästis” i Vallentuna Centrum.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Om vi går utanför Vallentunas gränser och tittar på lunchtiderna i Sverige är det troligen
ställningsbyggaren Nicke ”Glidar’n” Storbjörk som äter lunch tidigast, enligt tidningen Byggnadsarbetaren. Han drar i sig en låda vid 05.30 sedan en tid tillbaka.
– Det var för några månader sedan. Jag kom till jobbet och såg allt som måste göras och blev så jävla hungrig. Jag hade inte orkat göra frukost, så jag tog matlådan i stället, säger han till Byggnadsarbetaren.

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *