Coronaviruset påverkar även de lokala idrottsföreningarna

Coronaviruset påverkar även  de lokala idrottsföreningarna

KLAR MÅLCHANS. På planen kan sport verka hur okomplicerat som helst, men i coronatider är det väldigt oklart vad som händer runt seriespelet.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Coronavirusets framfart har inte gått obemärkt förbi. Det har inte bara påverkat samhället i stort utan även sporten och föreningslivet både i hela världen och lokalt.

Många matcher har ställts in och skjutits upp medan förberedelser och säsongsavslutningar har ställts inför utmaningar. Detta har skett över hela landet där föreningar har drabbats både sportsligt samt ekonomiskt, även i Vallentuna.

Fotbollen planerar som vanligt
Fotbollsherrarna i Vallentuna BK är mitt uppe i sin säsongsuppladdning för spel i division 3 norra Svealand och har hunnit spela en del träningsmatcher. Direktiven från fotbollsförbundet är i nuläget att samtliga serier från division 1 och nedåt ska dra igång som vanligt enligt utsatt spelschema med maxkapaciteten på 500 åskådare. Därmed ska både herrarna och damerna vara igång med sina tävlingsmatcher som planerat om inga andra direktiv ges. Herrlagets huvudtränare Pontus Johansson ger sin syn på det som händer.
–Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer. Just nu har vi spelare med helt vanliga förkylningar hemma som inte får delta i träning förrän de är helt symtomfria.
–Det påverkar givetvis närvaron på träningar men även planeringen för var vi vill ligga i våra försäsongsförberedelser. Men det finns viktigare saker än fotboll och det är viktigt att alla tar sitt ansvar för att eventuellt inte sprida smittan.

I nuläget oroar han sig inte över att tävlingssäsongen inte ska dra igång som planerat.
–Om beslut fattas att serien skjuts upp så får vi anpassa oss efter det, jag litar på att de som fattar besluten gör det på välgrundade argument. Jag är tränare och inte virusforskare så jag vet inte vilket beslut som är rätt eller fel att fatta.

Inget kval för Stridlund
Vallentunas hockeyherrar avslutade säsongen i Allettan efter ett väl genomfört spelår och har därmed inga matcher kvar att spela. Någon som har blivit desto mer påverkad är Fredrik Stridlund, fd spelare i Vallentuna, numera i grannkommunen Väsby som missar kvalspelet upp till Allsvenskan i och med att det svenska ishockeyförbundet har valt att ställa in och nollställa den pågående säsongen.
–Det är såklart jättetråkigt att vi inte får möjligheten att spela kvalet, samtidigt är det förståeligt att man ställer in säsongen tills vidare.

Väsby har dock överklagat beslutet till riksidrottsförbundet i hopp om att få genomföra kvalspelet ändå.
– Man lever på hoppet.

Framtiden är desto mer oviss för Vallentunas innebandydamer samt herrar som befinner sig i en speciell situation i och med att deras säsonger varken är i uppstartsfasen eller för den delen ens färdigspelade. Damerna har matcher kvar att spela men är matematiskt klara för uppflyttning från division 3 med ett ointagligt poängförsprång medan herrarna, som har stått för en stark slutspurt, sitter inne på en uppflyttningsplats som innebär spel i division 1 till nästa säsong. Man har dock med två matcher kvar att spela fått beskedet att säsongen är avslutad och därmed är det väldigt oklart vad som kommer att ske. Man väntas få ett svar i slutet av veckan.
–Vi har valt att pausa träningarna framtill månadsskiftet och det är ett tråkigt sätt att avsluta säsongen på, säger herrtränaren Tobbe Lundqvist som fortsätter om den osäkra framtiden.
–Klart att man är orolig kring hur resultatet blir. Framförallt att vi inte har saken i egna händer kring ett avancemang. Grabbarna har gjort en fantastisk bedrift det här året och att det avslutas på det här sättet är väldigt olyckligt, men jag förstår även varför förbundet väljer att göra den här åtgärden.

På fredagen blev det klart att Vallentuna Innebandyklubb får både herr- och damlaget uppflyttade från respektive serie. Detta efter beslut av Svenska Innebandyförbundet.

Övriga lag har möjlighet att överklaga förbundets beslut.

Dela artikeln här:

Ehsan Keshavarz

80-talist med intresse för att skriva, se världen och det mesta som har med sport att göra. Extremt avdankad division 6-spelare. Uppvuxen i Vallentuna men numera ute på vift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *