NÄRINGSLIV 2020-12-18 KL. 12:50

De vill öka glädjen på arbetsplatser

Av Hege

De vill öka glädjen på arbetsplatser

NÖJDA MEDARBETARE. Bara själva idén med att skapa ett bättre arbetsklimat för andra får Camilla Cederlund och Sara Lundberg att må bra på deras nystartade företag.
Foto: ROFFE ANDERSSON

"Vissa säger att det sitter i väggarna, men vi menar att det sitter i medarbetarna"

Företag och anställda mår bättre om de anställda känner sig delaktiga, menar två Vallentunamammor. Nu har de startat bolag ihop för att jobba med företagskultur.

Det hela började när barnen skulle leka en dag. Vallentunabon Sara Lundberg skulle hämta sitt barn hos Camilla Cederlund – men barnen ville aldrig sluta leka, så mammorna fick tid att prata.
– Vi märkte att vi båda hade retoriken som grund och att vi delade massor av värderingar och tankar. Sedan dess har jag tjatat på Sara i några år, säger Camilla Cederlund.

Skapa välmående
Nyligen startade de företaget Camara, och det gick bra med flera förfrågningar – tills andra vågen av corona slog till.
– Även om vi får en tuff start känns det skitkul att få jobba med det här. Jag har drivit företag inom underhållning i tio år och det är inte så stor skillnad mellan att stå på scenen och att jobba med arbetsplatser, i grunden handlar det om kommunikation, säger Camilla.

Det nystartade företaget ska arbeta med att skapa välmående arbetsplatser.
– Vi har gått igenom forskning och sett att 73 procent som går till jobbet gör det bara för att få sin lön. 11 procent av de anställda är engagerade, medan resten rent av motarbetar och snackar skit. Vi vill stärka företagskulturen och på så sätt öka lönsamheten.

Ordet arbetsplatskultur låter rätt luddigt – vad handlar det om?
– Hur vi förhåller oss och agerar utifrån de sociala normer som finns på arbetsplatsen. Vissa säger att det sitter i väggarna, men vi menar att det sitter i medarbetarna. Är man stöttande, jobbar man som ett team, eller parallellarbetar man? Det gäller att tända energi och motivation hos varje medarbetare, säger Camilla.

Men går det om det gäller ett riktigt tråkigt arbete?
– Det går att skapa gemenskap och det går att till exempel lägga in tävlingsmoment. Och att få alla att förstå sin roll i företaget. En receptionist blir till exempel det första mötet för en kund, och ett bra möte kan hjälpa säljaren. Det leder till vinst.
Okej, ni pratar ekonomi, men finns det mänskliga vinster?
– Ja, oerhört mycket. Om jag ska lämna mitt barn och vara borta tio timmar per dag måste jag väl ändå ha kul på jobbet, och då är det grundläggande att skapa delaktighet. Det blir kul när man kämpar tillsammans.