RECEPT 2020-09-25 KL. 10:10

Gör-det-själv-guide till höstens läckra nyponsoppa

Av Uffe

Gör-det-själv-guide till höstens läckra nyponsoppa

Plockat, rensat, sköljt, torkat och tillagat i Vallentuna. Det är dags att ta hand om nyponen nu. Text: Margareta Andersson Foto: Roffe Andersson

Svenska folket är verkligen lyckligt lottat som tack vare allemansrätten gratis kan ta för sig av det naturen erbjuder i skogarna, på myrarna och ängarna. Och än har hon inte stängt dörren till sitt skafferi.

Fortfarande finns lingon att plocka och i skogsbryn och hagar dignar nu taggiga nyponbuskar av orangeröda bär som lyser som små eldar i höstsolen.

Nyponet är fullproppat med C-vitamin och antioxidanter, och enligt vissa forskare lär det även kunna sänka såväl blodtrycket som det onda kolesterolet samt ge smärtlindring vid ledbesvär.
Det är dock ett vasst och stickigt jobb att komma i åtnjutande av detta superbär och ett par ordentliga arbetshandskar rekommenderas, eller åtminstone en handske att ha på den hand man använder för att komma åt att lyfta upp eller dra ner grenarna med.


igcaption>GROVJOBBET. Att plocka nyponen är en av de mer tidsödande insatserna.
Men plocka rejält så lönar det sig.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Även om nyponen kan användas till mycket, är det nog ändå nyponsoppa man tänker på i första hand. Kall som mellanmål efter skolan eller varm i termos på utflykten, eller som efterrätt, gärna med vispad grädde och flagad mandel eller mandelbiskvier på toppen, som på mormors vis.

Att koka egen nyponsoppa är enkelt och, tro mig, sååå mycket godare och nyttigare än den trista pulvervarianten man hittar i snabbköpsaffären.
Det går utmärkt att tillaga soppan på färska nypon, men den som vill njuta av denna delikatess även under resten av hösten och vintern gör klokt i att torka en sats eller göra nyponpuré och frysa in.


igcaption>DAGENS SKÖRD. Plocka ordentligt, går utmärkt att frysa in! Foto: ROFFE ANDERSSON

Att torka nypon
Skölj nyponen och bred dem ut på en handduk att torka en stund. Skär av det bruna fnaset och halvera nyponen. Kärnorna kan man enkelt ta bort med änden av en tesked, eller så silar man bort dem senare i samband med tillagningen. För att undvika alltför mycket kli – använd gärna ett par tunna plasthandskar när ni delar nyponen. Det är det fina luddet som omger kärnorna som får det att börja klia.

igcaption>VASKNING. De nyplockade nyponen sköljs innan de halveras och rensas.
Foto:ROFFE ANDERSSON

Bred ut nyponen i en långpanna och torka i ugnen på skonsamma 50 grader med ugnsluckan lite på glänt tills skalen verkligen är torra och hårda. I annat fall finns risk att de kan börja mögla. Förvara mörkt i en glasburk med lock tills det är dags att använda dem.

igcaption>ROSTNING. Låt nyponen ta plats i en långpanna för att torkas i ugnen.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Nyponsoppa på torkade nypon 4 - 5 port
Koka upp 4 dl torkade nypon i 1,5 l vatten och låt koka 25 - 30 min.

När nyponen är ordentligt mjuka, häll av och spara det mesta av kokvattnet och mixa nyponen med resten av vätskan i matberedare, blender eller med mixerstav. Tillsätt mer vätska om så behövs. Passera purén genom en sil för att avlägsna de sista resterna av skal och de hårda kärnorna. Detta moment slipper du om du har en matberedare/hushållsassisten med passertillsats.

igcaption>MIXNING. Blanda kokvatten och torkade nypon och gör en puré.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Späd purén med kokvattnet så att det blir 1 ¼ liter och tillsätt socker efter egen smak (½ - 1½ dl brukar vara lagom). Koka upp och skumma väl. Gör en redning på 2 - 3 msk potatismjöl utrört i lite vatten och tillsätt i en fin stråle under omrörning. Låt soppan få ett snabbt uppkok.

Nyponpuré
13 dl färska, hela nypon (det bruna fnaset borttaget) som kokas mjuka i 2 l vatten ger cirka 5 dl puré. Frys in i mindre portioner att ta fram vid behov.
Soppa: Tina och blanda purén med vatten och socker till lagom konsistens och smak, och följ sedan proceduren ovan. Tillsätt redningen litet i taget till önskad tjocklek.

Alla nypon är ätliga, så ut och plocka och boosta immunförsvaret inför vintern!

igcaption>FINLIRET. Dags att servera och ta emot gästernas hyllningar.
Glöm inte grädden och mandlarna.
Foto: ROFFE ANDERSSON