Av Anna Sigrid
Efter nyår brukar jag ”roa” mig med att städa frys, kyl och skafferi!
Ett normalt jul- och nyårsfirande med knytkalas, gäster som tar med mat ”utifall” och köp ”två-betala för tre” har gjort att jag förlorat kontrollen på vad som finns i förråden. Likaså alla dessa röda lappar, och ”ät snart” som hamnat i frysen. Samtidigt är matkontot uttänjt och skärpet likaså. Å andra sidan, det är ett år sedan jag ”städade” frysen. Menyn i oxveckorna bygger på skåp- och skafferirens! Alla recept tänkta för fyra personer.
Bönsoppa
• 2 burkar/tetror stora vita bönor
• 50 gr torkade trattkantareller (eller champinjoner)
• 2 gula lökar
• 4 potatisar
• 50 gr smör/0,5 dl olivolja
• Salt, peppar
• 8 dl vatten
• buljong
• (sherry)
• (grädde/crème fraiche/gräddfil)
• (persilja eller annat örtgrönt)
Vår lycka är att ha torkade trattisar, ett förråd som aldrig sinar. Hittar också ett gäng tetror med bönor av olika slag.
Börja med att lägga svampen i blöt, minst 60 minuter innan (och ska du servera soppan med gräddfil, häll filen i filter och låt den rinna av). Skala och hacka löken, smält i smör/oljan (jag tycker det är godast med en blandning av smör OCH olja), skala potatisarna och riv dem grovt. När löken är blank, rör ner potatisrivet i grytan. Rör om och du kan behöva tillsätta lite av vattnet.
Fräs svampen i en stekpanna så allt blötläggningsvatten kokas in, lyft bort hälften av svampen, och fräs resterande med lite smör så den blir krispig.
Den svamp du lyft ur, hacka den fint. Häll av spadet från bönorna och skölj dem och låt dem rinna av. Lös buljongtärningen i lök- och potatisröran, fyll på med vatten vartefter och lägg i bönorna och låt det småputtra under 7-8 minuter.
Lägg i svamphacket och låt puttra i ytterligare 2-3 minuter. Mixa soppan slät och späd med vatten till fin soppkonsistens. Smaka av med salt och peppar och som skrivet, några matskedar sherry förgyller smaken. Och sen kommer finliret.
Fördela soppan i skålar, toppa med vispad grädde, eller använd den avrunna gräddfilen, eller crème fraiche, finhackat örtgrönt och överst den stekta svampen. Och har en inte tillgång till torkad svamp så går det alldeles utmärkt att använda vanliga champinjoner. Och som vanligt blir soppor mustigare med kycklingbuljong, men är en vegis så finns utmärkta grönsaksbuljongtärningar.
Receptet är tänkt till 4 personer men bör kompletteras med varma mackor, gärna vitlökssmörade sådana, kan förstärkas med det sista av julosten.
Fisksoppa
• Fisk
• Smör/rapsolja
• Grönsaker, motsvarande 2-3 normalstora, morötter palsternacka
• Frysta grönsaker, gröna ärtor ca 1 dl, några spenatkuddar
• 2 potatisar
• Lök, purjolök, motsvarande två lökar
• 7 dl vatten och buljong
• 1 dl grädde
• Salt och peppar
• 1 tsk fänkål / dillfrö
• (saffran)
Bör hellre kallas grönsakssoppa med fisk. Men frysta grönsaker, en räddning! I frysen hittades hackad spenat, gröna ärtor och vaxbönor! Jag hittar en bortglömd portionsbit lax, och likaså en portionsbit av torsk, sju räkor och ett halvt paket crabsticks.
I kylskåpet hittar jag också en halv purjolök, en citronhalva och en trött palsternacka och något piggare morötter! Och kvar från julmaten finns ett kuvert saffran.
En buljongtärning jag snubblat på är umami! Det ger en ljuvligt god och mustig smak.
Jag börjar med att tina räkorna och skala dem. Räkskalen rostar jag torra i en stekpanna och avsluta rostningen med en klick smör, lägger skalen i en kastrull.
Skala grönsakerna morötter och palsternacka och lägg skalen bland räkskalen. Skala och hacka löken fint, lägg den de första och sista av löken (som inte går att hacka) med räkskalen. Hantera purjolöken på samma sätt, krafset och den där tjocka rotdelen ska också hamna i räkkastrullen.
Skär citronen i bitar och lägg i kastrullen. Fyll på vatten så det täcker skalen och låt skalen puttra under 30 minuter.
Låt fisken/crabsticks tina och skär i tärningar.
Rosta fänkålen/dillfrö i torr panna och mortla dem. Fräs den mortlade fänkålen/dillfrö i smör i en kastrull, lägg i löken och smält den till den blir blank, häll i lite vatten.
Skala potatis och skär i tärningar, likaså palsternacka och morötter och låt de koka samman.
Sila bort skalen och du har en god buljong, dags att använda. Använder du buljongtärning så lös den nu. Fyll på med buljong/vatten.
Skär purjolöken i tunna ringar. Låt allt puttra tills potatis och grönsaker är mjuka. Lägg i purjon, ärter och spenat och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar (saffran) och avsluta med grädden.
Lägg i fisktärningarna och låt de koka några minuter.
Foto: Adobe