Låt rönnbären sätta höstens smaker i köket

Låt rönnbären sätta höstens smaker i köket

RÖNNBÄRS-CHUTNEY. En av flera olika smaksensationer med rönnbär.
Foto: ADOBE

Med förhoppning om ett rönnbärsår för gelén är slut här hemma! Maken föredrar vinbärsgelén, men jag som är en bitter typ, gillar mer den bittra lite bitiga smaken från rönnbär!

Bären smakar bättre om de är fullt mogna men det är alltid en kamp mellan mig och fåglarna. Om bären är frostnupna blir de lite sötare. Men vi har ju frost i våra frysar så plocka och stoppa i frysen och ge fåglarna annat att äta. Och gelé är lätt att göra, bara skölja bär, koka och sen låta rinna av. För att försäkra mig om att det blir geleigt, tar jag med några omogna äpplen, med skal, kärnor och allt, skär ner i bitar och kokar med.

• 2 liter rönnbär
• 1-2 omogna äpplen
• 5 dl vatten
• Socker – 9 dl per liter bärsaft

Rensa och skölj bären, skaka dem ”torra”. Skölj och tärna äpplen och blanda med rönnbären, tillsätt vatten och koka upp i en vid kastrull och låt det sen sjuda under lock i ca 30 minuter, mosa bären mot kastrullkanten. Häll över bärmassan i en silduk och låt självrinna under 30 minuter. Mät bärsaften och häll tillbaka saften i kastrullen och koka upp. Tillsätt socker: 9 dl socker per liter bärsaft. Rör ner sockret och låt det koka upp, utan lock. Sänk temperaturen och sjud under 10 minuter. Skumma av efterhand. Häll upp bärmassan i väl rengjorda burkar och förslut. Ställ burkarna upp och ned och låt svalna. Jag använder romburkar, som kokas tillsammans med locken.

Chutney eller ketchup
Här är det mixern som avgör om det ska bli det ena eller andra. Och ska det bli chutney kan en lägga tid på att skära och hacka finare och mer jämnstora bitar.

• 2-3 dl rönnbär
• 1 gul lök
• 1 röd lök
• 2 vitlöksklyftor
• 50 gram smör
• 1,5 dl socker
• 1 msk timjan
• 1 äpple
• 0,5 dl vinäger
• 1 dl vatten
• Salt, peppar

Bären, frostnupna, förvälls ca 5 minuter, häll av och ställ åt sidan. Finhacka löken och vitlöken och lägg i grytan och smält samman, på svag värme, med timjan, smör och sockret tills löken är blank och sockret smält. Lägg rönnbären och äpplet i grytan och rör om, tillsätt vatten och vinäger och låt koka under ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer vinäger, mixa till ketchup, eller ha det som det är. Häll på rengjorda burkar, förslut och låt svalna upp och ned. Och variationerna är många, använd råsocker, eller bara röd lök, eller mer äpple och då är det gott med rosmarin istället för timjan men det ger också en bittrare smak. Och vinäger, rödvins- eller äppelcider, bara att välja. Och vill du bryta det bittra med sött, lägg i en näve russin.

Och lilla nubben
Lägg bären i en glasburk, häll över vodka eller brännvin så det täcker, ställ i soligt fönster en vecka, sila ifrån och förvara mörk. En käftsmäll till julsillen! Eller ett nyttigare bruk av bären, torka och mal till pulver och fördela i müslin eller vid brödbaket.

Dela artikeln här:

Anna Sigrid

Jag har ett stort engagemang i Vallentuna, min bostadsort sen 20 år tillbaka och ordförande i Bällsta Villaägareförening (ja, då är det avslöjat att hjärtat finns i Västra Bällsta). Jag gillar att koka soppa på en spik, på ogräs och matrester och på "samma" sätt är det med kläder, sy nya kläder av gammat, lagning av plagg och motsvarande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *