NÄRINGSLIV 2020-08-28 KL. 11:35

Många tomma lokaler i Vallentuna

Av Hege

Många tomma lokaler i Vallentuna

VAN VID RÖRELSE. Näringslivsstrategen Magnus Isberg ser sansat på läget med många tomma lokaler i Vallentuna.
Foto/Arkiv: PETER PALMQUIST

Det finns 32 lediga lokaler för företag i Vallentuna. Men är det mer än vanligt? Vallentuna Nya ställer frågan till kommunens näringslivsstrateg.

Experter spår att behovet av kontorslokaler kommer att minska även i framtiden, när allt fler jobbar hemifrån.
– Generellt sett i landet går det mot att företag räknar med att några jobbar hemma. Så är det till exempel i Täbys kommunhus där de har aktivitetsbaserat kontor, säger Magnus Isberg, näringslivsstrateg på Vallentuna kommun.

Det finns i dagsläget 32 annonser om kontors- och affärslokaler i Vallentuna kommun. Det går att hyra lokaler på Fabriksvägen, Fågelsångsvägen och i Brottby, bland annat.
– Det är en ruljans hela tiden, kanske är det marginellt fler som annonserar nu, säger Magnus Isberg.
Han berättar att antalet konkurser gått ner under andra kvartalet, så det borde inte vara orsaken till de lediga lokalerna.
– Min uppfattning är att det inte är allt för svårt att hyra ut lokaler i Vallentuna, speciellt inte mindre kontorslokaler.
Vad är det då för företag ni på kommunen vill se?
– Alla företag är välkomna, det är bra om man har en bredd av företag. Kunskapsintensiva företag tror vi skulle vara en bra match med de som flyttar till kommunen, som många gånger är högskoleutbildade. Vi vill att man ska kunna både bo och jobba i Vallentuna, och slippa pendla ut, säger Magnus Isberg.

En trend som förutspås är att bygga om lokaler till bostäder.
– Men det är upp till fastighetsägarna, vi äger inga sådana lokaler vad jag vet, säger Magnus Isberg.

Även hotellen anpassar sig till corona. Som Vallentuna Nya tidigare rapporterat görs två tredjedelar av hotellet vid IP om till studentbostäder. Men att göra om lokaler till bostäder kräver ofta ändringar i detaljplaner och det är mycket regler och en lång process.
”Här kan vi behöva se över allt från plan- och bygglagen till städernas detaljplaner för att tänka in flexibilitet i planeringen redan från början”, skriver Oskar Öholm, vd på Fastighetsägarna Stockholm, i en debattartikel i Fastighetsnytt.