Av Anna Sigrid
SMARRIG KAKA. Det finns många olika sätt att njuta av potatis. Ett vanligt sätt att lyxa till det är att göra en potatiskaka.
Foto: ADOBE
Jag älskar potatis. Jag skulle lätt kunna äta det varje dag och har gjort så i perioder. Under en period med två tonåringar (och en inkomst) med glupande aptit så kunde vi äta 50-60 kilo under en månad.
Tack och lov levererades den direkt till dörren. Så för att det inte skulle bli för tråkigt sattes fantasin på prov. Här är några klassiker och några nya.
Potatiskaka
• 800 gr potatis
• 1-2 gula lökar
• 1 tsk salt
• Svartpeppar
• 2x2 msk smör
Riv potatisen grovt på rivjärnet, finhacka löken och blanda samman. Krydda med salt och mycket nymald svartpeppar. Rör om och låt det fukta sig lite. Hetta upp en stekpanna och lägg i smöret som får bryna, häll i potatismassan och platta till, på med lock. Sänk värmen och låt ligga i 7-10 min. Ta bort locket och lägg ett fat över och vänd stekpannan så kakan hamnar på tallriken. Öka värmen igen och i med mer smör och låt kakan halka över från tallriken till stekpannan igen. Grädda klart under lock och servera till rökt sidfläsk eller kryddig korv.
Festvarianten på samma recept är att steka små plättar, rösti. Betydligt tunnare och gärna så potatisrivet spretar ut så där, nästan som stjärnor. Väldigt festligt och gott tillsammans med rom, smetana och fint hackat rödlök. Budgetvarianten på den här festmaten är att blanda kaviar, smetana och den hackade rödlöken och servera till.
Potatistårta
• Två satser pajdeg eller frysta smördegsplattor eller rulle
• 800 gr potatis
• 1-2 gula lökar
• 0,5 – 1 dl riven ost, parmesan eller annan
• Timjan, gärna färsk
• Salt och peppar
• 1 ägg
• 1 burk crème fraiche
Skala potatisen och skär i tunna skivor, skala och hacka löken. Klä en springform med pajdeg, eller kavla ut, rulla ut smördegen. Varva lök, ost och potatis och krydda mellan lagren. Sätt på lock av pajdeg eller smördeg, pensla med uppvispat ägg.
Grädda i nedre delen av ugnen, 150° i 75-80 minuter. Om det blir för mycket färg, täck med folie. Känn efter med sticka att potatisen är klar. Blanda crème fraiche med timjan och värm den försiktigt. Används smördeg blir tårtan frasigare, med pajdegen ”brödigare”. Ta tårtan ur formen och skär försiktigt upp deglocket, häll över crème fraichen och lägg tillbaka locket. Klar för servering och det är ljuvligt gott till rökt kött (fårfiol) eller fisk (varmrökt lax).
Indisk potatissallad
• 800 gr potatis
• 2-3 gula lökar
• 50 gr smör eller rapsolja
• 0,5 - 1 tsk spiskummin
• 0,5 - 1 tsk curry
• 0,5 - 1 tsk sambal oelek
• 1 tsk salt
• 4 dl turkisk yoghurt
• 1-2 röd chilifrukt eller röd paprika och eller persilja
Ja, hur mycket indiskt det nu är med turkisk yoghurt, men men. Skala och koka potatisen, skala och hacka löken och låt den smälta i matfettet. När löken är mjuk och glansig, tillsätt kryddorna. Skär den kokta potatisen i tärningar och rör i med lök och kryddblandningen. Häll över yoghurten och låt det koka upp. Befria de röda frukterna från frön och skär dem i små tärningar, rör ned hälften i salladen och hälften uppepå som pynt. Likaså med persiljan, det blir så snyggt mot det gula. Det här är en förträfflig sallad, god som den är men också god till kallt kött, sista resterna på julskinkan till exempel. Det här är en otippad potatissallad, både varm och med hetta. Och en försiktig general kan ta de mindre mängderna av lök och kryddor.
Rester på potatis och potatismos
Ja, det blir det ofta här och det vanligaste blir potatismosplättar till lunchen dagen därpå. I med ett ägg, lite mjölk och bind ihop till en smet med lite grahamsmjöl och vetemjöl. Glöm inte öka på kryddningen i smeten och sen grädda som plättar.
En annan potatismosrestidé är potatispirogen om de är onödigt mycket mos kvar. Blanda i hackad fryst spenat, riv ner en massa muskotnöt och göm dem i en pirogdeg. Du kan binda samman moset med en äggula, och spar vitan till penslingen.
Bästa pirogdegen:
• 25 gr jäst
• 1,5 dl vatten
• 1 ägg
• 1 tsk salt
• Ca 6 dl vetemjöl
• Ägg till pensling
Värm vatten och lös jäst, salt i en skål. Rör i ägget och vetemjölet, lite i taget. Knåda till en smidig deg och låt den jäsa under duk i 30 min. Forma till 6-8 bullar och kavla ut till cirklar. Dags för fyllning! Lägg spenatmoset i mitten, vik uppkanterna och nyp samman i S-form, pensla och grädda i ugn 225° tills ljust gulbrun färg, ca 8-10 min.
Och muta hungriga tonårsgrabbar, sådana som kan länsa ens kylskåp om jag inte hann före, fungerade hos oss i alla fall, potatismackan. Smörad knäcke, tunt lager kaviar, skivad kokt kall potatis, salt och svartpeppar och överst, fint hackad grön purjolök. De där grabbarna, numera i 40-års åldern, pratar fortfarande om de där potatismackorna.
Bästa pajdegen:
1 dl vetemjöl
1/3 dl grahamsmjöl
50 gr smör
0,5 dl filmjölk
Blanda mjöl och smör till en grynig massa. Bind samman med filen. Kavla ut degen till själva formen och klä den. Kavla ut locket och lägg den på smörgåspapper tills det är dags. Låt vila i kylen i 30 minuter. Dags för fyllning.