Av Anna Sigrid
FRÖN OCH FRUKT. Solrosfrön i fröautomaten och äpplen eller talgbollar i kransar. Det gillar fåglarna.
Foto: ROFFE ANDERSSON
Det juligaste jag kan tänka mig är en stor fet domherre med fru vid fröautomaten!
December närmar sig, första ljuset är tänt och det är dags för alternativt trädgårdsarbete! De olika fåglarnas serveringsställen tas fram, diskas rent och får torka ordentligt innan de prepareras med frön.
Den där ringen, tänkt för talgbollar fyller jag först med äpplen, klämmer dit lite mossa mellan varje äpple, bara för utseendets skull. Det är så fint det röda mot det gröna. Jag köper talgbollar, utan nät om jag kan, annars pillar jag bort nätet. Jag vill inte att fåglarna ska fastna, jag vill heller inte som första vårtecken se tomma plastnät tina fram under trädet. Blir det några talgbollar kvar efter vintern, kastar jag in dem i frysen så de inte härsknar. Riktigt gamla talgbollar, jag fick en hink med okänd ålder, kanske sju år gamla talgbollar. Det var en gräns, bollarna hamnade i komposten.
Clematisen får en brutal beskärning och det blir långa revor som jag snurrar ihop till en krans. Ja, den duger inte att hänga för sig själv, pyspunka liksom. Jag surrar fast den i staketet så den får behålla sin runda form. Kransen är till fåglarna! Den pyntas med äpplen, senare när det är kallare och eller äpplena är slut, talgbollar! I kransen trycker jag också in tussar av grannens hund, om fåglarna skulle vilja förstärka isoleringen i bona. Äpplena spetsar jag på grillspett och trycker in i kransen. Sen är det bara att fylla på vart efter. Tar äpplena slut, vi har några lådor i jordkällaren, för folk och fåglar, så blir det till att köpa. Det tar emot att köpa äpplen men jag har hittat en tvåkilospåse: Äpplen, står det på den. Små, ser rätt trista ut men kostar en tjuga så en sån slinker med när det är dags.
Tager vad jag haver
Sen är det fröautomaterna. Jag köper viltfågelblandning och blandar i solrosfrön. Detta serveras på flera ställen. Ett enkelt pyssel för små barn är att smöra en tom toarulle, mycket smör, och sen rulla den i fröblandningen så riktigt mycket fastnar. Sen bara att trä över en tunn gren. Tomma toarullar uppstår med viss regelbundenhet i synnerhet om en har små barn. Sen är frågan, salt eller osaltat smör? Ja fåglarna, likt andra djur, äter om de blir hungriga, salt eller inte. Jag gör som Kajsa Varg, tager vad jag haver! Och så den ständigt återkommande, mössen då? Ja, de ska väl också leva, om inte annat blir de mat åt andra, större fåglar!
Talgbollar
Granngården har recept på hur du kan göra egna talgbollar:
• 100 gram kokosfett
• 100 gram osaltat smör eller ister
• 1 dl solrosfrö
• 1 dl hampafrö
• 1 dl osaltade jordnötter
• Matolja, snöre, små terrakottakrukor + 40 cm snören + 2 pinnar
Värm fettet i en kastrull. Ställ åt sidan. Häll i fröerna. När massan stelnat något kan du forma en boll runt snöret. Eller, lägg snöre över bullformar och häll massan i formen. Använder du sandkakeformar bör du olja dem lite grann så fröfettet inte fastnar i formen.
Eller gör foderklockor, dra ett snöre genom hålet i krukan. Knyt fast en pinne lika lång som krukbottens innerdiameter. När foderklockan är klar ska krukan alltså hänga upp och ner. Täpp till hålet så gott det går, ställ krukan i en skål. Fyll krukan med blandningen. Fettet kommer att rinna ut, men häll tillbaka det i krukan igen. Kan behövas ett par gånger. Knyt fast en sittpinne. Sen är det bara att hänga upp krukan och fåglarna kan sitta på pinnen eller snöret och äta. Pinnarna gör att krukan inta bara dråsar i backen när den är tom.
Sen är det den stora frågan, städa holkar nu, eller sen. Och det blir som tiden medger och oftast städar vi dem på senvintern, då när våren börjar anas, dagsmejan jobbar och solen berättar att jag borde tvätta fönstren också, då blir det en rensning.