REPORTAGE 2022-06-23 KL. 10:20

Snart får Sammy sin välförtjänta semester

Av Daniel Bergholm

Snart får Sammy sin välförtjänta semester
EFTERLÄNGTAD: Efter 56 år i branschen utan en sommarsemester ser Sammy Ullgren fram emot att i mitten av juli få ta en kall dryck på husets altan i Järvsö och lyssna på fåglarna. Foto: Daniel Bergholm

För ett år sedan skrev vi om att Ullgrens handelsträdgård var inne på sitt sista år. Och förra året skickade de ut sin sista leverans.

Idag har han och hans fru Märtha enbart blomsterbutiken kvar men på grund av det väntar runt hörnet Sammys första sommarsemester sedan 1966 i mitten av juli. Totalt 56 år.

– Nu är det dags. Det blir en vecka till att börja med, vilket är ett nytt rekord, säger han.

Hur han ska spendera sin semestervecka är klart. Det blir en sväng upp till huset i Järvsö och i tankarna har han redan bestämt sig för det första han ska göra på sin ledighet.

– Jag ska grilla, gå ut på altanen och ta en kall dricka. Sedan ska jag bara sitta i lugnet och lyssna på fåglarna, säger Sammy Ullgren och fortsätter.

– I övrigt ska jag inte göra ett dyft, mer än att ringa till Thomas och snacka lite skit såklart.

Han berättar att Thomas Nylén fortfarande är anställd trots att leveranserna slutat gå.
– Han är kanske fortfarande för korkad för att sluta, säger Sammy och tittar bort mot Thomas med ett brett leende.


PLANER. Trots att Ullgrens slutade med utkörningsleveranserna för ett år sedan, planerar Sammy och Märtha att fortsätta driva blomsterbutiken så länge de orkar. Foto: Daniel Bergholm


Ett års skillnad
Att lägga ned med odlingarna har inte varit ett lätt beslut. Trädgården har drivits i generationer och när sista leveransen gick iväg med amplar och rodelior, checkade han ut på 38 år som ägare.

– Mina föräldrar drev det i 37 år och jag i 38 år, vilket är lite skönt. Men det är ett livsverk som gått i arv, säger han.

Reaktionerna dröjde inte länge efter beslutet och många kunder var missnöjda. Han medger att hans rykte snarare stigit efter beslutet.

– Man kan säga att det är en hatkärlek. Ulriksdals trädgård var mäkta förbannad. De har konstaterat i efterhand att de aldrig fick några klagomål på våra grejer – och nu hittar de inte någon med samma kvalité, säger Sammy Ullgren.

Butiken i gång
Trots något enstaka återfall med odlingarna är han idag tillfreds med beslutet att numera bara lägga fokus på butiken. Den lilla odling som finns kvar av främst de välkända amplarna går bara dit. I övrigt ser han sin egen roll idag som företagets vattenansvarige.

– Så är det med trädgårdsmästare, man är bäst på att vattna och det sitter i ryggmärgen. Det var många som trodde att vi hade stängt igen helt, men vi kör fortfarande på och kommer nog göra det så länge vi orkar, säger han.


VATTENBÄRARE. Livet har förändrats på kort tid för Sammy Ullgren och idag ser han sig själv som vattenansvarig i deras blomsterbutik. Foto: Daniel Bergholm


Trots att semestern nalkas om bara någon månad och att det är något han sett fram emot länge, är han inte helt säker på hur det kommer gå att hantera semesterlivet i Järvsö.

– Vi har ju fortfarande blommor och grejer som är lite knepigt, så det blir kanske en sväng ner till Vallentuna under den veckan, men det tar max tre timmar, säger Sammy Ullgren avslutningsvis.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se