REPORTAGE 2022-12-22 KL. 12:30

Välbesökt julmarknad i Vallentuna centrum

Av Anneli Leijel

Välbesökt julmarknad i Vallentuna centrum
VÄLBESÖKT. Fix Medias julmarknad i Vallentuna centrum lockade många, och besökarna var nöjda med utbudet. Foto: Roffe Andersson

Efter de senaste årens pandemitider var det många Vallentunabor som i söndags besökte den årliga julmarknaden i Vallentuna centrum.

Här fanns gott om hantverk, allt från keramik till stickade sockor och vantar, men även godis och mat. Inte minst korv och ost för julbordet. Och i de olika marknadsstånden stod också flera föreningar.

Ett ovanligt inslag på marknaden var en vedspis, där Vlad från Ukraina stod och stekte pannkakor till förmån för Centrumkyrkans insamling till just sådana vedspisar åt behövande i Ukraina.

– Tack vare att Centrumkyrkan sedan tidigare haft relationer med en församling i Ukraina, kan vi på det här sättet verkligen se till att hjälpen når fram på plats, berättade Obi, en av församlingens medlemmar som fanns på plats för att informera om projektet.

En av föreningarna på julmarknaden var Vallentuna dans, där Carin, Håkan, Monica och Magnus passade på att ta sig en svängom på torget.
– Vi är en ideell förening för social dans, mest bugg och fox, som ordnar danskvällar med levande musik runtom i Vallentuna, berättade Håkan.
– Och det är så roligt så de flesta som prövat på fortsätter, inflikade Carin.


VÄLGÖRENHETSMAT. Vlad från Ukraina stekte pannkakor för att samla in pengar till samma typ av vedspisar han använde på marknaden. Dessa ska skickas till Ukraina. Foto: Roffe Andersson


Populära sockor
Flera marknadsstånd stoltserade med närproducerade produkter. En av dem var Ulrika Linder som sålde egengjorda hantverk som hon våt- och nåltovat med lokalproducerad ull.

– Jag är med när de klipper fåren och hämtar ullen själv. Allt här är super-närproducerat, berättade Ulrika som även sålde ekologiska julkransar, utan stål eller plast i kransarna.
– Granen till kransarna är från Angarn och kottarna som jag plockat själv är från Täby och Vallentuna.

Trots att det precis varit väderomslag, den stränga kylan försvunnit och snön börjat smälta, sålde knallen Lennart Kjellsten raggsockor med en rykande åtgång.

– Det har alltid varit bra att stå här, jag har varit här i många år, och idag har jag fått fylla på med raggsockor, berättade han.


DANSAR. Föreningen Vallentuna Dans visade att det går bra att dansa även på en marknad. Foto: Roffe Andersson


För den som ville köpa något ätbart fanns här allt från italienska delikatesser, till ölkubbar, churros och vanlig varmkorv. Men också lokalproducerad honung och marmelad, brända mandlar och godisremmar i regnbågens alla färger.

– Det fanns mycket att välja på här, hördes en pappa säga till sina barn i vimlet.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se