SPORT 2022-10-27 KL. 09:25

Hellgren fullföljde terräng-SM trots sjukdom

Av Jonny Andersson

KAMP. Trots att hon varit krasslig kämpade sig Elina Hellgren hela vägen in i mål. Foto: Jonny Andersson

Elina Hellgren, Vallentuna FK, var sist i mål av flickorna som sprang terräng-SM i F19 och hon hade ingen annan förväntning.

– Jag är glad att jag kom hit och sprang, jag bestämde mig i morse, säger hon.

Redan efter 5-600 meter stod det klart att Hellgren inte åkt till Vällingby för att fajtas om placeringar hit eller dit av de blott åtta löpare som kom till start efter flera strykningar.

När löparna blev synliga efter att ha varit nere i en svacka på Grimstafältet, sågs sju löpare på ett utdraget led och uppskattningsvis 50 meter bakom dessa kom Elina i sin blå Vallentuna FK-tröja. Under resterande 5,5 kilometer tappade hon ytterligare.

Normalt hade Elina inte givit sig utan kamp. Men med två veckor till SM blev hon sjuk. Under loppets gång var det tydligt att det fanns rester kvar i luftrören och vid målgången, efter sex kilometer, var hennes andhämtning rosslig.

– Jag mår ändå bra, så det är ingen fara. Att inte förbereda sig under två veckor är inget bra upplägg. Det visste jag om, det hade varit ännu tråkigare att inte springa. Jag tänkte bryta ett par gånger, men det är ju inte heller roligt. Jag ville fullfölja och är nöjd att jag gjorde det, säger Elina Hellgren, som även konstaterade att det mjuka underlaget ute på fältet kostade mer energi än hon föreställt sig.

Dagen innan Elina Hellgren sprang sitt lopp hade Agnes Josefsson och Inez Bergström sprungit i mål som 12:e respektive 15:e löpare bland 20 startande i F16, fyra kilometer. Med tre sekunder snabbare löpning hade Agnes pressat sig under 16 minuter och blivit topp-8.

Av herrarna I VFK:s löpargrupp slutade Bert Pohlak på åttonde plats i H40-klassen och placeringen efter tog Fredrik Liw. I H45 missade Mattias Axelsson-Willim pallen med 20 sekunder och slutade fyra.