SPORT 2024-02-08 KL. 08:30

Vallentuna Volley går mot seriesegern

Av Daniel Bergholm

Vallentuna Volley vann i helgen med 3-0 i set mot Uppsala VBS. Efter tolv spelade omgångar är man fortsatt obesegrade i division ett norra och därmed är frågan återigen aktuell om klubben är redo att ta steget upp i högstaligan.

Vallentuna Volley går mot seriesegern
SEGERGLÄDJE. Vallentuna Volley radar upp vinster och går mot att återigen bli suveräna seriesegrare i division ett norra. Men trots det har man beslutat att inte ta steget upp i Elitserien till nästa år. Foto: Tomasz Piwinski

Lördagens match hemma mot Uppsala i Tellushallen blev en planenlig seger och 3-0 i set. Resultatmässigt var seten jämna, och den spelande tränaren Anna Harlin påpekar att Uppsala var förtjänta av en setvinst. Samtidigt var det inget snack om vilket lag som skulle gå segrande ur duellen.

– Vi är supernöjda med resultatet. Uppsala gjorde en riktigt bra match och vi hade lite medvind. I första set låg vi under med 23-19 men lyckades hämta upp underläget – vilket nästan aldrig brukar ske. Vi anser att de är ett av de svåraste lagen i serien och fick kämpa för segern, säger Anna Harlin.

Med tolv segrar i ryggen och endast sju tappade set över hela säsongen, är laget solklara serieledare i division ett. Att de är så överlägsna är ingen ovanlighet. Förra året vann man serien i överlägsen stil och laget har sedan man startade upp för drygt fem år sedan endast ett fåtal förluster.

Vad är målsättningen i år?

– Vi räknar med att vinna serien och att göra det obesegrade. Det är sex matcher kvar men är vi friska och skadefria så ska det vara fullt möjligt. Det har vi inte gjort tidigare och vore en rolig milstolpe.

Trots att man i flera års tid varit seriesuverän, har Vallentuna Volley valt att inte ta steget till Elitserien. Laget består av många föredetta Elitserien-spelare som inte längre har ambitionen att spela på den högsta nivån.

Tränar tillsammans

Under åren har man därför försökt inkludera fler juniorer i deras verksamhet, som just nu spelar i division två. Men kombinationen få träningar, ingen riktig tränare och att man samtidigt håller en hög nivå har gjort att övergången inte blivit så enkel.

– Vi coachar varandra och har kul, samtidigt som det går jättebra. Men nu har vi börjat träna tillsammans med ungdomarna och blivit mer sammansvetsade.

– Vi har haft en vision om att minst två från ungdomslaget skulle vara med varje hemmamatch, och att de till slut ska växa om oss. Men då vi tränar så pass lite har flera juniorer som satsat valt andra vägar. Den långsiktiga målsättningen är dock hela tiden att vi ska hamna där, säger Anna Harlin.

Lämnade intresseanmälan

För drygt att år sedan pratade man om att årets säsong kan bli året där man väljer att gå upp i Elitserien. Anna Harlin berättar att de i december 2023 lämnade in en intresseanmälan om en plats i högsta serien. Efter det genomfördes en omröstning internt, men då en majoritet av spelarna röstade nej har man nu beslutat att stanna i division ett.

– Jag personligen skulle gärna se att vi provade, men det är jag och en till. De andra ser verkligheten och tycker det är bra som det är och då får man acceptera läget. Vi kommer däremot fortsätta spela i division ett och göra vårt bästa där, säger hon.

Vallentuna Volley - Uppsala VBS

Setsiffror: 3-0 (27-25, 25-22, 25-23)

Nästa match: Jomala IK - Vallentuna Volley, 11 februari klockan 15:00.

Daniel Bergholm

daniel@vallentunanya.se