Efter en dag utomhus i blåst, väta och kyla är det gott att gå in i värmen och tillreda kvällens middag. En härlig soppa värmer gott.

Baljväxter är nyttiga för plånboken däremot kan känsliga magar överreagera, men gör rätt och vänj magen så sakteliga! Rotsaker har alltid ett förmånligt pris! Och oavsett om en ska spara inför julens utsvävningar eller bara för läget kräver spartips så är rotfrukter en välsignelse för både plånbok och mage! Jag har traumatiska matminnen från soppor, främst de fettiga, fläskiga bitarna som simmade runt. Så mina soppor är härligt befriade från allt vad kött heter!

Ärtsoppan till exempel får fina tärningar av morötter, möjligtvis röd paprika. Det är gott men framför allt gör det soppan mycket vackrare! Billigare soppa lär knappast finnas, om den görs på torkade ärtor! Problemet är då, tiden och lektiner! Lektiner är proteiner som finns i både torkade och färska baljväxter. Ju torrare baljor, desto mer lektin. Det kan framkalla magsmärtor, diarré och kräkningar. Men blötläggning och kokning tar kål på det hela och blötläggningsvattnet ska kastas, och skumma noga vid kokningen. Sen fritt fram! Den gröna ärtsoppan är den gulas raka motsats. Här är varken tid eller lektiner något problem och snabbare kan det knappast gå! Och nästan onödigt god!

Ärtsoppa I

• I pkt torkade ärtor, 500 gram
• 2 gula lökar
• 1 liter vatten
• Hela nejlikor, 10-tal
• Salt
• Örtkryddor, mejram
• Vinäger
• 2 morötter i tärningar eller röd paprika
• buljong

Blötlägg ärtorna i rikligt med vatten, över natten eller minst 12 timmar och skölj ärtorna innan kokning. Om du ”masserar” ärtorna, med potatisstöt eller liknande så lossar skalen och du kan fiska upp dem. Koka ärtorna i nytt vatten, fortfarande i riklig mängd, så ärtorna dansar runt, rör om ibland och fiska upp skal och skum. Lägg i två hela skalade lökar, tryck in nejlikorna i löken. Koka ärtorna tills de är mjuka, minst 90 minuter på svag värme, lägre värme och längre koktid ger krämigare soppa! När ärtorna är mjuka så är det dags för kryddningen. Plocka upp lökarna, och häll i morötterna (som för säkerhets skull kan ha kokats mjuka i en kastrull vid sidan om) eller paprikan och buljongen, kycklingbuljong ger lite mustigare smak. Krydda av med salt, lite vinäger, vit- eller äppelcidervinäger och mejram är klassikern, men andra örter, timjan eller oregano blir fint till.

Ärtsoppa II

• 1 pkt frysta gröna ärtor, 700 gram
• 15 gram smör
• 1 gul lök
• 1 vitlöksklyfta
• 7 dl vatten
• Buljong
• Salt
• Citron
• 2 dl vispgrädde
• Pepparrot

Skala och hacka lök och vitlök, smält i smör tills det är glansigt och mjukt. Tillsätt vatten, lite i taget och lös upp buljongtärningen. Och som vanligt, kycklingbuljongen ger en liten djupare mustigare smak, vegis – ta grönsaksdito. Häll i de frysta ärtorna och låt dem koka upp i några minuter och sen puttra i några minuter. Mixa soppan slät och smaka av den med salt, peppar och citronsaft. Vispa grädden till hårt skum och blanda i riven pepparrot, till angenäm styrka och smak! Sleva soppan över grädden i skålen och rör om och njut!

Potatis och purjolökssoppa
Ibland är purjolöken riktigt billig! Då kan en passa på att köpa på sig en trave. Det fungerar utmärkt att förvara den utomhus, även i minusgrader. I kylskåpet vill den gärna växa till sig.

• Potatis, ca 6 hg
• En purjolök
• 25 gr smör
• Buljong
• 6 dl vatten
• Salt, peppar
• 2 dl vispgrädde
• 1 äggula
• persilja

Skala och skär potatisen i bitar, eller riv grovt. Ansa och skär purjolöken i bitar, allt, även det gröna på löken. Smält smöret och rör ned lök och potatis i medelvarm gryta. Häll i lite vatten och lös upp buljongtärningen, häll i resterande vatten. Låt soppan koka i ca 10 minuter, krydda av. Hacka persiljan fint. Vispa grädden till skum och rör ned äggulan. Fördela ägg-grädden i soppskålarna och sleva soppan över och fnula över persiljan.

Sen kan en del tycka att soppa är lite för tunt och vill gärna ha mer att tugga på. Lösningen är antingen brödkrutonger eller varma mackor! Varma mackor är förträffliga att använda ostrester på. River lite ostkanter, blandar med lite olivolja, kryddar med örter, och finns det en äggvita så gärna blanda i den också. Bred på rostebröd och gratinera. Äggvitan gör att ostsmeten lyfter sig lite.

Foto: Adobe

Dela artikeln här:

Anna Sigrid

Jag har ett stort engagemang i Vallentuna, min bostadsort sen 20 år tillbaka och ordförande i Bällsta Villaägareförening (ja, då är det avslöjat att hjärtat finns i Västra Bällsta). Jag gillar att koka soppa på en spik, på ogräs och matrester och på "samma" sätt är det med kläder, sy nya kläder av gammat, lagning av plagg och motsvarande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *